SARADNJA NA VISOKOM NIVOU

Ministar Helez i francuski ambasador: Dobra bilateralna saradnja dviju zemalja

Helez je informirao ambasadora Delmasa da ove sedmice putuje u Brisel, gdje će održati važne sastanke

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine. Ministarstvo odbrane BiH

FENA

21.5.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas u posjetu ambasadora Republike Francuske u BiH Fransoa Delmasa (Françoisa), saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Zahvalio mu za saradnju

Ministar Helez ambasadoru Delmasu poželio je dobrodošlicu i zahvalio mu za saradnju za koju je kazao da je na visokom nivou.

Helez je informirao ambasadora Delmasa da ove sedmice putuje u Brisel, gdje će održati važne sastanke.

Helez i francuski ambasador razgovarali su o vojnim vježbama EUFOR-a s članovima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, o vježbi "Meleager" održanoj s francuskim pripadnicima strateških rezervnih snaga EUFOR-a, kao i o budućoj "Quick Response" vježbi.

- Prisustvo francuskih vojnih snaga u BiH jako nam je važno. Moram naglasiti da je naš cilj stabilna BiH, BiH u okviru EU i NATO saveza. Jako nam je važno da NATO poklanja veliku pažnju našoj zemlji, a dokaz tome su tri važna događaja koja će tokom godine biti održana u BiH, s tim da su dva već završena. Moram naglasiti da od svih potencijalnih kandidata, BiH je na prvom mjestu kada je u pitanju pristupanje Savezu - kazao je Helez.

Tokom sastanka

Tokom sastanka istaknuta je dosadašnja dobra bilateralna saradnja dviju zemalja, koja se na osnovu godišnjih planova bilateralne saradnje od 2008. realizira u oblasti školovanja oficira Oružanih snaga BiH u Republici Francuskoj, učenja francuskog jezika i deminiranja. U tom kontekstu sagovornici su izrazili želju da ta praksa bude nastavljena.

U smislu trenutnih svjetskih dešavanja, sagovornici su razgovarali o ratu u Ukrajini i sukobu na Bliskom Istoku.

Ambasador Delmas zahvalio je ministru za korisne i konkretne informacije koje je dobio kad je riječ o aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Još jednom je naglasio da EUFOR u BiH ima stabilizirajuću ulogu i podsjetio na podršku koju Francuska pruža ovim snagama, ali i teritorijalnom intergritetu i suverenitetu BiH. Pozdravio je vojno-politički dijalog Bosne i Hercegovine i Republike Francuske te podržao nastojanja Bosne i Hercegovine u ostvarenju njenih strateških ciljeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.