MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Đurić: Donošenje rezolucije o Srebrenici izazvat će podjelu na Balkanu

On je naveo da je predložena rezolucija UN-a usko fokusirana i sačinjena bez konsultacija sa svim regionalnim zajednicama

Marko Đurić. Screenshot

FENA

22.5.2024

Srbijanski ministar vanjskih poslova Marko Đurić smatra kako će donošenje rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku izazvati dalju podjelu na Balkanu.

Važan korak ka pomirenju

Đurić je u autorskom tekstu za briselski portal "Politico" , u povodu sutrašnje sjednice Generalne ukupštine UN-a napisao da će rezolucija vjerovatno "sijati dalje razdore na Balkanu", iako njeni predlagači navode da je to važan korak ka pomirenju.

Prema njegovim riječima, nacrt rezolucije podriva Ustav i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini jer ga je sačinio, predložio i za njega lobira, stalni predstavnik UN-a za Bosnu i Hercegovinu Zlatko Lagumdžija, i to bez zakonski propisane saglasnosti tročlanog Predsjedništva BiH.

- Niko ne može poreći da su se strašni ratni zločini dogodili tokom balkanskih ratova. Samo politički ekstremisti odbacuju stav da su u Srebrenici počinjeni neopisivi zločini. A samo najbezumniji ljudi nisu voljni priznati i odati počast tim žrtvama - napisao je Đurić.

On je naveo da je predložena rezolucija UN-a usko fokusirana i sačinjena bez konsultacija sa svim regionalnim zajednicama i stranama u balkanskim ratovima.

- Ali svaka rezolucija UN-a o stradanju u balkanskim ratovima treba poštovati više od 100.000 žrtava sukoba. Ove žrtve zaslužuju jednaku pravdu, tretman i sjećanje, kao i poštovanje međunarodne zajednice bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu ili vjeru. Nažalost, nacrt rezolucije nastoji spomenuti i izdvojiti jednu grupu - naveo je Đurić.

Najava rezolucije o Srebrenici

Najava rezolucije o Srebrenici izazvala je ogorčenje u Srbiji i Republici Srpskoj čiji čelnici tvrde kako im se time pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu dokumenta ne spominje niti jedan narod ili država.

U rezoluciji kojom bi se, ako bude prihvaćena, 11. juli ustanovio kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici navodi se samo potreba za trajnim sjećanjem na žrtve srebreničkog genocida na temelju činjenica sadržanih u presudama međunarodnih sudova koji je za taj zločin osudio pojedince.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.