IZJAVA ZA "AVAZ"

Profesor Vujović uoči sjednice Generalne skupštine UN-a: Najveća odgovornost je na Srbiji

Vjerovatno bi situacija u regionu bila potpuno drugačija da u Beogradu imate vlast koja je spremna da to uradi, rekao je Vujović

Vujović: Ne može se ići u budućnost dok se ne suočite s prošlošću. Facebook

Alen Bajramovic

23.5.2024

U Njujorku, u 16 sati po našem vremenu, održat će se sjednica  Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), na čijem dnevnom redu će se naći rezolucija o genocidu u Srebrenici. 

O dokumentu će se izjasniti 193 predstavnika zemalja članica. Za usvajanje rezolucije potrebna je natpolovična većina od 97 glasova. 

Ogromna većina građana ima jasan stav - genocid se desio, a oni koji osporavaju donošenje rezolucije o Srebrenici rade to nevoljno, jer im to ugrožava pozicije unutar vlasti, kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici Zlatko Vujović.

- Ne može se ići u budućnost dok se ne suočite s prošlošću. Najveći problem je suočavanje s prošlošću, a najveća odgovornost je na Srbiji. Vjerovatno bi situacija u regionu bila potpuno drugačija da u Beogradu imate vlast koja je spremna da to uradi. To nije slučaj, rukovodstvo i zvanična politika Srbije vraćaju nas u devedesete godine. Nasljednici nekadašnje vlasti ponovo nas guraju tamo, samo što su svjesni da ne mogu preći granicu tenkovima kao nekada, ali su spremni da zapale neke vatre koje bi blokirale te zamrznute konflikte - dodaje Vujović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.