IMA STATUS OSUMNJIČENIKA

Ide u SIPA-u: Hoće li Bakira "prebrojavanje" koštati optužnice?!

Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, rekao je Izetbegović

Bakir Izetbegović. Armin Durgut / Pixsell

M. Aš.

24.5.2024

Tužilaštvo BiH izdalo je naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da ispita Bakira Izetbegovića, šefa SDA.

Njemu je uručen poziv da dođe u SIPA-u naredne sedmice zbog "raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje".

Ima naredba

Poziv je upućen i Emiru Suljagiću, direktoru Memorijalnog centra Potočari. I njegovo ime nalazi se u naredbi, zajedno s još nekoliko osoba, najmanje njih sedam dat će iskaze. Među njima je i Reuf Bajrović, "analitičar".

U naredbi se navodi da se ove osobe pozivaju zbog krivičnog djela 145a. KZPBiH.

Prema informacijama našeg lista, oni imaju status osumnjičenih osoba. Do sada je saslušano više od 100 svjedoka. Izetbegović se poziva zbog izjava na skupu u Hadžićima, gdje je govorio o „prebrojavanju“. Njegovo "prebrojavanje", moglo bi koštati optužnice.

Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate - bio je kratak Izetbegović, govoreći o slučaju "najgoreg scenarija".

Izetbegović je danas rekao da je to "politička potreba".

 - Pokušat će nas optužiti za izazivanje nacionalne, rasne, vjerske netrpeljivosti i mržnje, što naravno nema nikakvog utemeljenja u mojim politikama, politikama SDA, u mojim izjavama. To jednostavno nije u mome biću da razdvajam ljude po tim osnovama. Mislim da je to samo politička potreba da se rade neki balansi - rekao je.

Reakcija Amerike

Podsjetimo, zbog Bakirove izjave u julu 2022.godine, reagirao je čak i State Department.

- Na primjer, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, govoreći na skupu SDA u Hadžićima 27. jula 2022. godine, hvalio se vojnom snagom Bošnjaka. On je rekao da su se Bošnjaci "pobrojali, uključujući lovce, mlade ljude i instruktore dronova"  - naveli su tada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.