PONOVO SE OGLASIO

Dodik tvrdi: Prije će nestati Amerike nego RS, Rezolucija je sahranila BiH

On je rekao da je "legalna i legitimna inicijativa o mirnom razdruživanju koju će RS podnijeti u BiH"

Milorad Dodik. Avaz

E. Ć.

24.5.2024

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik dao je intervju u kojem je prokomentarisao saopćenje Ambasade SAD "da secesija ili razdruživanje RS ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego kraj RS".

Dodik je rekao da je "legalna i legitimna inicijativa o mirnom razdruživanju koju će RS podnijeti u BiH i da je neće spriječiti američka ozlojeđenost i bijes isfrustriranog ambasadora Majkla Marfija (Michael Murphy)".

- Sasvim je legitimno da Republika Srpska predlaže, a mi ćemo predložiti sporazum o mirnom razdruživanju. Oni izgleda kada bi se probudili i vidjeli bilo šta što dolazi iz Republike Srpske mislili bi da se radi o secesiji - rekao je Dodik.

On je ocijenio da je "prisutan izopačen način razmišljanja kod stranaca, te ponovo vrijeđao žrtve genocida manipulišući brojem žrtava".

- To je evidentna prevara o Srebrenici. Oni sada žele da tu priču pokriju sa ovom tvrdnjom kako će nestati Republika Srpska. Prije će nestati SAD nego Republika Srpska - tvrdi Dodik.

Amerikanci, kaže on, "samo i plasiraju laži da bi skrenuli priču s debakla u Generalnoj skupštini UN i načina organizacije sjednice i zbog toga pribjegavaju prijetnjama".

- Nisu se udostojili da reaguju na očigledno kršenje Ustava kada je riječ o pokretanju inicijative u Generalnoj skupštini, a sada bi prijetili na inicijativu koju pokreće RS. E, neće moći - rekao je Dodik za Srnu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.