PREDSJEDNIK NSRS

Stevandić hvalio monstruma i jednog od bliskih ljudi ratnog zločinca Mladića

Znate šta se tajno radi, tajno se pripremaju ubistva, pljačke banaka i tako dalje, a javno se samo brani ono što je tvoje, poručio je

Nenad Stevandić. Fena

N. H.

27.5.2024

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić u posljednjem svom javnom nastupu hvalio je haškog optuženika Momira Talića, navodeći ga kao "primjer drugim". 

Nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici iz manjeg bh. entiteta sve su glasnija previranja o "mirnom razlazu". Međunarodna zajednica bi, u tom slučaju, trebala RS priznati kao samostalnu državu. 

Kako otkriva RTRS, zakonito ponašanje bit će uslov sporazuma o mirnom razlazu koji će u narednih mjesec dana Vlada RS uputiti FBiH. 

Na Saboru srpskog naroda 8. juna za to bi trebala biti zatražena i podrška rukovodstva Srbije.

- Budućnost zajednička je sigurno neizvjesna. Еvo i general Talić je sve radio javno, javno je branio svoj narod, javno je probijao koridor za razliku od onih koji su sve radili tajno, koji su upadali u stanove, likvidirali vojnike, ubijali i kidnapovali ljude po Sarajevu, po Podrinju. Tako su tajno radili i ovu Rezoluciju. Znate šta se tajno radi, tajno se pripremaju ubistva, pljačke banaka i tako dalje, a javno se samo brani ono što je tvoje - poručio je Nenad Stevandić.

Momir Talić je umro dok je bio na privremenoj slobodi, prije suđenja za ratne zločine u Krajini. Bio je jedan od onih koji je detaljno obavještavao ratnog zločinca Ratka Mladića.

Protiv Talića je 12. marta 1999. godine podignuta optužnica za ratne zločine počinjene u BiH. Slobode su ga lišile austrijske vlasti u avgustu iste godine, dok je, kao načelnik Glavnog štaba tzv. "VRS", boravio u Beču. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.