SUD BIH

Sutra presuda Vildanu Ključi za učešće na stranim ratištima u Siriji i Iraku

Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka

Detektor

FENA

27.5.2024

U Sudu Bosne i Hercegovine u utorak, 28. maja, trebala bi biti izrečena prvostepena presuda Vildanu Ključi, kojeg optužnica tereti za učešće na stranim ratištima.

Ključo je, prema prvobitnoj optužnici, boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asaf” na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije proglasile terorističkom organizacijom.

Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023. godine.

Sud BiH je također u utorak zakazao početak suđenja sarajevskoj advokatici Vasviji Vidović, koju optužnica tereti za sprečavanje dokazivanja.

Vidović se optužnicom tereti da je u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu sakrila mobilni telefon osumnjičenog Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Državnog suda.

Ona je 16. maja ove godine negirala krivicu.

U utorak je zakazan i početak suđenja bivšem državnom ministru za ljudska prava i izbjeglice Milošu Lučiću te Siniši Papazu, Daliboru Šehovcu i Mirku Ristoviću zbog zloupotrebe položaja i pronevjere u službi.

Lučić se tereti da je, iskorištavanjem službenih ovlasti, pričinio štetu za državni budžet u iznosu od 69.777 KM, navedeno je ranije iz Tužilaštva. Uhapšen je u decembru 2022, a nekoliko dana nakon toga je podnio ostavku na mjesto ministra.

Ove sedmice bit će nastavljeno suđenja za ratne zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine, javlja Detektor. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.