SUD BIH

U julu završne riječi za zločine Andrije Bjeloševića u Derventi

Vijeće je prihvatilo tri dodatna dokaza Tužilaštva, a nekoliko odbilo

Andrija Bjelošević. Sud BiH

N. H.

27.5.2024

Nakon ulaganja posljednjih materijalnih dokaza i izmjene optužnice na suđenju Andriji Bjeloševiću za silovanje u Derventi, za 1. juli zakazane su završne riječi.

Vijeće je prihvatilo tri dodatna dokaza Tužilaštva, a nekoliko odbilo. Tužilac Edin Muratbegović kazao je da je stupio u kontakt sa svjedokom kojeg je Odbrana spominjala na jednom od prošlih ročišta, navodeći da je negirao tvrdnje da je promijenio svoj iskaz. I Odbrana je namjeravala uložiti jedan dokument te pozvati još jednog svjedoka.

- Vijeće odbija ove prijedloge - rekao je predsjedavajući Darko Samardžić.

Tužilac Edin Muratbegović izmijenio je vremenski okvir optužnice, pa ona sada obuhvata period od novembra 1992. do aprila 1993., umjesto od maja 1992. do juna 1993.

Bjelošević je optužen da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti Doboj, najmanje četiri puta silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti u ugostiteljskom objektu “Žaba” u Derventi.

Po zaključivanju dokaznog postupka, zakazano je iznošenje završne riječi Tužilaštva. Suđenje u ovom predmetu počelo je u novembru 2022.

Bjeloševiću se sudi u odvojenom predmetu za zločine u Doboju i Tesliću, a taj postupak je takođe u fazi iznošenja završnih riječi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.