SARAJEVO

Doktor Duranović o skrnavljenju turbeta: Oni jednostavno nisu sposobni da razumiju šta je kultura, šta običaj, a šta vjera!

Turbe sedam braće je jedan od najtajanstvenijih sarajevskih objekata

Turbe sedam braće. Facebook

El. T.

29.5.2024

Turbe sedam braće u sarajevskom naselju Bistrik jutros je išarano od strane nepoznatih počinioca, potvrđeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Nepoznati počinioci su na turbetu ispisali riječ "Širk" koja inače znači pripisivanje Uzvišenom Allahu sudruga.

Turbe sedam braće je jedan od najtajanstvenijih sarajevskih objekata.

Sam naziv turbeta potiče od turskih riječi "yediler turbesi" što znači turbe sedmorice. Turbe Sedam braće se često posjećuje i u mubarek danima.

O ovom skrnavljenju se oglasio i islamski učenjak hfz. dr. sc Elvir-ef. Duranović, naučni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu.

Doktor Duranović je jedan od najboljih poznavatelja kulturne historije Bošnjaka i njene viševjekovne isprepletenosti sa islamskom vjerskom tradicijom. Autor je knjige "U potrazi za svetim", temeljite istraživačke studije o tradicijskim segmentima poimanja islama kod Bošnjaka i dovištima kao centrima njihove duhovnosti.

- Najveća NOVOTARIJA koja se pojavila među Bošnjacima muslimanima od 1990-ih naovamo jeste pojava pseudo (lažnih, patvorenih, izmišljenih) "selefija" koji su bošnjačku kulturu, običaje i tradiciju sveli na halal i haram (jednostavno nisu sposobni da razumiju šta je kultura, šta običaj, a šta vjera), i izvan tih kategorija (halala i harama) nisu kadri promišljati islam; koji su preko malih razlika u namazu unijeli veliki nered u naše džamije i džemate; koji su preuzeli božanske ovlasti određujući ko je vjernik, a ko nevjernik (mušrik) te ko će u Džennet, a ko u Džehnnemu (nešto što je Poslaniku, a.s., bilo tako mrsko); i koji se iz petinih žila trude, nesvjesni štete koju čine, da svedu Bošnjake na vjersku skupinu.

Ovaj nasrtaj na turbe "Sedam braće" sramota je za sve "daije" koji su svojim propovijedima ispirali mozgove počiniocu ili počiniocima ovog vandalizma. Strah me je i zamisliti šta bi ovakvi i njima slični bili u stanju učiniti s bošnjačkom kulturnom baštinom i islamskom tradicijom Bošnjaka da su u mogućnosti - poručio je doktor Duranović povodom skrnavljena turbeta u Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.