PONOVO PRIZNAT

CIK BiH priznao sporni listić PDP-a: Gubi li SNSD jednog delegata u Domu naroda

Pet članova je glasalo "za" ovu odluku, dok su predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić i član Vlado Rogić bili protiv

CIK BiH. Screenshot

N. H.

30.5.2024

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine priznala je ponovo sporni listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u vezi s izborom delegata u ovu zakonodavnu instituciju. 

Pet članova je glasalo "za" ovu odluku, dok su predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić i član Vlado Rogić bili protiv.

- Faktički se vraćamo na početak kada je dostavljen materijal Narodne skupštine odnosno njene komisije i smatram da mi sada utvrđujemo rezultate kako smo uvijek utvrđivali - rekao je Željko Bakalar, član CIK-a.

Rogić, kao član CIK-a, rekao je da će glasati na isti način kao i ranije, bez obzira na žalbe.

- U svim slučajevima sam glasao da je nevažeći listić i glasaću i dalje - naveo je. 

Nakon održanih posrednih izbora delegata u Dom naroda, Komisija za izbor i imenovanje NSRS je konstatovala da je PDP-ova lista osvojila 11 glasova, ali da je jedan glasački listić nevažeći. 

Oni su podnijeli prigovor CIK-u, u kojem stoji da je Komisija protivpravno i pogrešno utvrdila da je sporni listić nevažeći. 

CIK je kazao da su rezultati posrednih izbora delegata u Dom naroda iz NSRS okončani, te da je PDP-ova lista osvojila 12 glasova. 

Sud BiH je tada usvojio žalbu SNSD-a i utvrdio da navedeni zaključak CIK-a nije prihvatljiv. Tada su naveli da se "nijedna stranka o čijim prijedlozima kandidatskih lista glasalo jer niej izjavio prigovor". 

Priznanjem listića PDP-ovog kandidata Nenada Vukovića, oni sada imaju 12 glasova, koliko i SNSD-ova kandidatkinja Snježana Novaković Bursać. U žrijebu će se odlučivati o izboru jednog od pet delegata koji se biraju iz NSRS u Klub Srba u Domu naroda. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.