POZNAT I RAZLOG

Izvoz najtraženije robe iz BiH drastično pada

Smanjenje izvoza električne energije će utjecati na privredu

Izvoz električne energije: Drastično opada. Pixabay

N. H. / Nezavisne novine

31.5.2024

Izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine je u prva četiri mjeseca ove godine manji za 281,58 miliona KM, pokazuju zvanični podaci Vanjskotrgovinske komore BiH, prenose "Nezavisne novine".

Dalje navode da je u prva četiri mjeseca prošle godine izvoz električne energije iznosio 500,9 miliona KM, a u istom periodu ove godine 219,4 miliona KM.

Izvoz struje je u 2023. i 2022. godini premašio milijardu KM.

Kako se navodi u njihovom izvještaju, razlog slabijeg izvoza električne energije uglavnom su niže cijene električne energije na međunarodnom tržištu u odnosu na prethodnu godinu.

- U sektoru rude, metali i proizvodi izvoz je smanjen za 167,1 milion KM ili 14%, a smanjenje se odnosi uglavnom na smanjenje izvoza željeza i čelika i njihovih proizvoda, a značajan je i pad izvoza tekstilne industrije od 66 miliona KM -  stoji u ovom izvještaju.

Od proizvoda koji imaju rast izvoza treba pomenuti proizvode namjenske industrije, gdje imamo povećanje izvoza od 66 miliona KM u referentnom periodu, a procentualno najveći rast ostvaren je kod izvoza oružja i municije za 97%, potom rast izvoza proizvoda agroindustrijskog sektora u iznosu od 31 milion KM ili 9,35%, te rast farmaceutskog sektora od skoro 70% ili 17 miliona KM.

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH kažu da je u periodu januar - april ove godine Bosna i Hercegovina ostvarila ukupan obim razmjene od 14,93 milijarde KM, što je više za 0,09%, odnosno 13.339 KM u odnosu na isti period 2023. godine.

Od toga, ukupna vrijednost izvoza iznosi 5,47 milijardi KM, što je manje za 477 miliona KM ili 8,03% u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 9,46 milijardi KM i veći je za 491 milion KM ili 5,48% u odnosu na prethodnu godinu

Ekonomista Bojan Lučić kaže za "Nezavisne novine" da je izvoz električne energije ogroman potencijal Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

- To je proizvod koji izvozimo najviše i u kome smo konkurentni. Izvozno smo najviše orijentisani ka Srbiji i Hrvatskoj. Ako posmatramo oba entiteta, možemo zaključiti da je RS mnogo kvalitetniji segment i mnogo bolje organizovan, sa značajno većim brojem projekata. Mislim da je RS u prednosti jer su locirali energiju kao jedan od najvećih potencijala i veliki dio ulaganja su usmjerili u tom pravcu. Takođe, nisam upoznat da je od strane 'Elektroprivrede RS' pokrenuta inicijativa rasta cijene, uz napomenu da je struja u BiH najjeftinija u Evropi - naveo je Lučić.

Prema njegovim riječima, smanjenje izvoza električne energije će utjecati na privredu.

- Ipak, treba uzeti u obzir i objektivne okolnosti tog smanjenja (nešto blaža zima, kao i cijena energije na globalnom tržištu). Ne bih rekao da imamo problem, ali svakako je neophodno raditi monitoring ovog sektora i na vrijeme reagovati. Prvi kvartal je donio smanjenje izvoza, ali već na pola godine možda budemo imali drugačiju perspektivu. Energija je naša velika šansa i prednost, i mislim da su nam neophodna stalna ulaganja, inovacije i praćenje svjetskih trendova u ovoj oblasti - naglasio je Lučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.