NAKON PISANJA "AVAZA"

Završen famozni Pravilnik: Ugostiteljski i drugi objekti imat će rok od pola godine da se prilagode "zabrani pušenja"

Kazne propisane Zakonom će se početi naplaćivati nakon proteka 12 mjeseci

Zabrana pušenja. A. Bešić / Avaz

Meliha Smajkic

31.5.2024

Iz Federalnog ministarstva zdravstva danas su potvrdili da su završili izradu Pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja.

- Pravilnik je dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije, nakon čega će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH - naveli su u odgovoru za „Avaz“ iz Ministarstva.

Podsjetimo, ključni problem zbog kojeg je primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koja je počela službeno, 28.maja prošle godine u praksi nije funkcionirala odnosio se, upravo, na nepostojanje pravilnika.

Rok za donošenje pravilnika bio je tačno 12 mjeseci, a o čemu smo pisali prije dva dana, kada smo i zatražili odgovor i pojašnjenje iz Ministarstva zdravstva F BiH.

- Vezano za Vaše pitanje o ugostiteljskim objektima napominjemo da su pravna lica, u čijim objektima postoje izuzeci od zabrane pušenja u skladu s ovim zakonom, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su im dati na korištenje, kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani članom 7. Zakona, dužni uskladiti svoj rad s odredbama ovog Pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu.

Članom 32. Zakona definirano je da nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove, te kantonalni organi za inspekcijske poslove - stoji u odgovoru Ministarstva.

Podsjetili su da je, također, definirano da će se kazne propisane ovim Zakonom početi naplaćivati nakon proteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog zakona to jest, pravilnika.

Tako se kazne u zavisnosti od počinjenog prekršaja, kreću u rasponu od 2.000 do 5.000 KM za pravna lica, od 300 do 1.000 KM za odgovorna lica te od 500 do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojem je pušenje zabranjeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.