VELIKI NAPREDAK

Održan historijski sastanak: Susreli se Majke Srebrenice i nizozemski vojnici iz UN-a

Predavanje se održalo u gradu Dorn u Nizozemskoj

Majke Srebrenice u Nizozemskoj. Platforma X

N. H.

1.6.2024

Predstavnici udruženja Majke Srebrenice i Memorijalnog centra srebrenica su u Nizozemskom institutu za veterane održali predavanje. 

Taj govor je bio pred nizozemskim kontigentom vojnika koji je u toku agresije na BiH boravio u našoj državi pod zastavom UN-a. 

Predavanje se održalo u gradu Dorn.

Prisutnima su se obratili predsjednica udruženja Munira Subašić te Kada Hotić, Šuhra Sinanović, Zijada Efendić, Nura Begović i Šehida Abdurahmanović.

- Ovaj sastanak je rezultat višegodišnjeg truda i posvećenosti da se izgradi značajan odnos između preživjelih i veterana. Označava korak naprijed u pomirenju i planiranju za budućnost ukorijenjenu u razumijevanju i međusobnom poštovanju - rekao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Poručio je i kako je ovakav susret dokaz napretka.

- Dijalog koji se danas održao je snažan dokaz napretka koji se može postići kroz saradnju i empatiju, naglašavajući važnost zajedničke historije u njegovanju mira - zaključio je Suljagić.

Sastanak je komentirao i ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

"Historijski trenutak. Istina, pravda, pomirenje, prevencija i saosjećanje. Čestitamo Majkama Srebrenice i Memorijalnom centru Srebrenica", poručio je Lagumdžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.