DOBRE VIJESTI

Do kraja godine nabavka 10.000 trakica za mjerenje šećera u krvi

Cilj akcije je i pravovremeno prepoznavanja znakova šećerne bolesti

Na vrijeme otkriti dijabetes. Fena

SRNA

3.6.2024

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica iz Trebinja pokrenulo je kampanju ranog otkrivanja i prevencije dijabetesa "Bolje traka, nego štaka" s ciljem nabavke oko 10.000 trakica za mjerenje šećera u krvi koje će podijeliti korisnicima Udruženja i građanima Trebinja, izjavila je Srni predsjednik Udruženja Nada Bijedić.

Bijedićeva je rekla da je ovaj projekat odgovor na alarmantan porast dijabetesa u Trebinju kako bi podigli svijest ljudi da se bez trakice ne može dobro kontrolisati, pa tako ni liječiti šećer u krvi.

"Aktivnosti će uključiti mjerenje šećera u krvi građanima Trebinja, te edukaciju cjelokupne javnosti, naročito djece i adolescenata. Cilj akcije je i pravovremeno prepoznavanja znakova šećerne bolesti", navela je Bijedićeva, napominjući da ova bolest može dovesti do invaliditeta, ali i smrtnog ishoda.

Ona kaže da je planirano da trakice budu nabavljene do kraja godine, a biće podijeljene tokom više akcija koje će Udruženje sprovesti.

Bijedićeva je dodala da će na sva vidljivija mjesta u gradu biti postavljeni plakati na kojima će biti ispisani simptomi dijabetesa.

Ona je najavila da će u srijedu, 5. juna, biti organizovana akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi, te da će tokom juna biti još takvih akcija.

Bijedićeva je rekla da će kampanju podržati Gradska uprava Trebinje, "Elektroprivreda Republike Srpske" i ostale kompanije, kojima je zahvalna za podršku.

Ona je napomenula da Udruženje ima mobilni dijabetološki tim koji pruža pomoć i podršku oboljelima od dijabetesa koji nisu u mogućnosti da dođu u bolnicu, u vidu korekcija, pregleda, mjerenja šećera i slično.

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica iz Trebinja ima oko 2.500 korisnika, a u okviru Udruženja formirano je Savjetovalište u kojem zdravstveni radnici pomažu dijabetičarima i obavljaju različite preglede. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.