SASTANCI

Konaković razgovarao sa predstavnikom IFC za BiH i Crnu Goru Arminom Ridžalovićem

Ridžalović je istakao da je orijentacija IFC na razvoju projekata u oblasti infrastrukture, turizma, i energetike

Sa sastanka. Fena

FENA

3.6.2024

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković danas je razgovarao sa predstavnikom Međunarodne finansijske korporacije (International Finance Corporation, IFC) za BiH i Crnu Goru Arminom Ridžalovićem.

IFC je članica Svjetske banke i najveća globalna institucija za razvoj koja je fokusirana isključivo na privatni sektor.

Ridžalović je istakao da je orijentacija IFC na razvoju projekata u oblasti infrastrukture, turizma, i energetike.

U oblasti energetike, IFC trenutno sarađuje sa Elektroprenosom BiH u procjeni mogućnosti povećanja kapaciteta interkonekcije BiH sa Hrvatskom, Srbijom, i Crnom Gorom sa ciljem povećanja izvoznih kapaciteta, a za što je Elektroprenos BiH pokazao interes. Ridžalović je istakao i razgovore sa potencijalnim investitorima u projekte za prozvodnju solarne i vjetro energije koji su spremni investirati u postrojenja većih kapaciteta.

Ridžalović je istakao da je IFC spremna, osim posredovanja sa mogućim investitorima, obezbjediti i određena investicijska sredstva sa ciljem uspješnije realizacije projekata.

Ministar Konaković je pozdravio aktivnosti IFC u BiH te istakao da je investiranje u razvoj Aerodroma Sarajevo direktan doprinos razvoju turizma, a time i drugih sektora s obzirom da bi povećanje broja posjetilaca naše zemlje vodilo i ka povećanju njihove ukupne potrošnje unutar BiH. Ministar Konaković je istakao spremnost za podršku razvoja energetskih kapaciteta jer je to od izuzetnog značaja za BiH kako sa stanovišta izvoza vlastite proizvodnje, ali i omogućavanja tranzitnog prenosa za električnu energiju drugih proizvođača, saopćeno je iz MVPBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.