ODRŽANA SJEDNICA STRANKE

SDP osudio najavu promjene imena Srebrenica: Nedopustiv napad, žele izbrisati sva sjećanja na sudski presuđen genocid

Donesena odluka da će u Srebrenici podržati nezavisnog kandidata, a u Stocu će biti podržan nestranački kandidat

N. Aj.

3.6.2024

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine procijenilo je kako SDP BiH spremno dočekuje ovogodišnje lokalne izbore, saopćeno je iz ove stranke.

Na izborima će SDP BiH nastupiti u 92 općine i grada širom Bosne i Hercegovine, što je najveći broj sredina u kojim partija izlazi na izbore u savremenoj demokratskoj historiji.

Prvenstveni izborni cilj jeste zadržavanje postojećih načelničkih i gradonačelničkih pozicija, kao i dobijanje novih pozicija samostalno ili u saradnji sa koalicionim partnerima, ali i povećanje broja vijećnika i odbornika.

U skladu sa tim, SDP BiH je, u razgovoru sa partnerima, odlučio u pojedinim općinama nastupati koaliciono. U tim sredinama će zajednički kandidati za načelničke i gradonačelničke pozicije biti rezultat dogovora temeljenog na platformi koja se u protekle više od tri godine pokazala dobitnom.

- Vjerujemo da su glasači do sada prepoznali rad naših vijećnika, odbornika, načelnika i gradonačelnika, ali i pomoć viših nivoa vlasti prema svim građanima Bosne i Hercegovine u cilju boljih uslova za život u lokalnim zajednicama, koja se itekako povećala u proteklih godinu dana - navedeno je.

Predsjedništvo SDP BiH je razmatralo prijedloge o zajedničkim kandidatima za određene načelničke pozicije i donijelo odluku da će u Srebrenici podržati nezavisnog kandidata, a u Stocu će biti podržan nestranački kandidat. Također, SDP BiH očekuje podršku ostalih probosanskih stranaka u Republici Srpskoj za načelnike Vukosavlja i Novog Goražda.

- SDP BiH osuđuje najave vlasti Republike Srpske kad je u pitanju promjena imena Srebrenice, što smatramo nedopustivim i novim napadom u režiji ljudi koji žele promjenom imena i ranijim promjenama naziva ulica izbrisati sva sjećanja na protekli period, a naročito na sudski presuđen genocid - zaključeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.