ODLUKA VSTV-A

Sutkinja iz Širokog Brijega sankcionisana smanjenjem plate

Kao otežavajuće okolnosti su cijenjene činjenice da je tuženoj utvrđena odgovornost za počinjena tri disciplinska prekršaja

VSTV BiH. BIRN BiH

S. S.

4.6.2024

Radmila Mandić, sutkinja Općinskog suda u Širokom Brijegu, sankcionisana je smanjenjem plate od deset posto na period od četiri mjeseca zbog više disciplinskih prekršaja, piše Detektor.

U odluci Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) se navodi da je Mandić počinila disciplinski prekršaj “donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka”. Mandić je, navodi se, donijela odluku kojom je odbila žalbe osumnjičenih, te propustila da postupi po uputi drugostepenog suda i donese odluku o prijedlogu tužilaštva za produženje pritvora, čime je prekršila Zakon o krivičnom postupku Federacije.

- Tužena je odlučivši o žalbama osumnjičenih, što je u nadležnosti višeg suda, prekršila Zakon o krivičnom postupku Federacije BiH, kojim je propisano da o žalbi protiv rješenja donesenog u prvom stepenu odlučuje vijeće apelacionog odjeljenja višeg suda - navodi se u odluci.

Neopravdano kašnjenje

Mandić je proglašena odgovornom i za disciplinski prekršaj “neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija”.

- Tužena je propustila da odluči o Prijedlogu za donošenje dopune presude i o Zahtjevu za ispravku presude u periodu od četiri godine i četiri mjeseca (…) što je imalo za posljedicu da prvostepena presuda, kojom nije odlučeno o dijelu tužbenog zahtjeva koji se odnosi na obračun zakonske zatezne kamate i o dijelu troškova postupka, postane pravosnažna - piše u odluci.

Mandić je, postupajući kao sudija izvjestilac u jednom predmetu, propustila da u zakonski određenom roku od tri dana od dana prijema donese odluku o žalbi tužilaštva izjavljenoj na rješenje kojim se produžavaju izrečene mjere zabrane, nakon čega je po proteku perioda od 20 dana donijela rješenje kojim se odbija žalba tužilaštva kao neutemeljena i potvrđuje prvostepeno rješenje.

U odluci se dalje navodi da je tužena, nepažljivo obavljajući svoju službenu dužnost, donijela presudu prepisujući dijelove iz obrazloženja druge presude. Posljedica toga je da predmetna presuda obiluje sadržajem koji se ne odnosi na predmetni spor, niti se tiče činjenica utvrđenih u postupku, čime je počinila disciplinski prekršaj “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”.

Mandić je, tokom svjedočenja u disciplinskom postupku koji se vodi protiv nje, priznala grešku pri izradi presude za klevetu protiv Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Disciplinska mjera

Kao otežavajuće okolnosti su cijenjene činjenice da je tuženoj utvrđena odgovornost za počinjena tri disciplinska prekršaja koja je počinila s četiri radnje, te da je prekršaje počinila iz svjesnog nehata.

- Prvostepena disciplinska komisija smatra da je izrečena disciplinska mjera smanjenje plaće za deset posto na period od četiri mjeseca u potpunosti adekvatna stepenu disciplinske odgovornosti, posljedicama počinjenih disciplinskih prekršaja i svim drugim okolnostima konkretnog slučaja”, navodi se u odluci i dodaje da “nijedna druga disciplinska mjera ne bi bila adekvatna počinjenim radnjama tužene i posljedicama koje su nastupile po pravosuđe BiH i pravosudnu funkciju koju tužena obavlja.

Ova odluka objavljena je u anonimiziranom obliku, ali na osnovu broja disciplinskog predmeta i činjeničnog opisa, Detektor može potvrditi da je riječ o odluci koja se odnosi na sutkinju Mandić. Na ovu odluku je dozvoljena žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.