TRAVNIK

Sabor SBK usvojio izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima

Zakon će nam olakšati operativnost rada Uprave policije

Sabor Srednjobosanskog kantona. Fena

FENA

4.6.2024

Sabor Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojio je na današnjoj sjednici u Travniku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Srednjobosanskog kantona.

Ministar unutarnjih poslova SBK Feliks Vidović kazao je kako je MUP suočen sa skorim odlaskom u mirovinu velikog broja kadrova, a izmjene zakona, među ostalim, omogućit će MUP-u da ostane operativan.

- Zakon će nam olakšati operativnost rada Uprave policije. Osnovni motiv za donošenje izmjena zakona je taj što se u narednom razdoblju očekuje ekstreman broj odlazaka u mirovinu policijskih službenika, koji bi po postojećoj zakonskoj regulativi bilo nemoguće prevazići. U tom kontekstu, predviđene su fleksibilnije odredbe za protok kadrova kroz službu jer će usvajanje ovih izmjena zakona omogućiti nastavak kvalitetnog operativnog rada s dovoljnim brojem ljudi u određenim činovima - kazao je Vidović.

Predsjedavajući Sabora Dražen Matišić dodao je kako će ovim zakonskim rješenjem biti nadvladani problemi s kojima se županijski MUP suočava.

- Izmjene zakona o policijskim službenicima su jako važne za županiju, zbog odljeva policijskih dužnosnika u mirovinu i zaista ovim zakonskim rješenjem prevazilazimo probleme, a u praksi zadržavamo operativnost policijskog tijela - kazao je Matišić.

Zastupnici su diskutirali oko izmjena disciplinskih odredbi za policijske službenike za koje su neki postavili pitanje jesu li preoštre.

- Ja to ne bih nazvao pooštravanjem, više se radi o preciziranju pojedinih odredbi. Doduše, povećani su rokovi za zastaru jer je praksa pokazala da se dobar dio postupaka ne uspije provesti, odnosno ne budu procesuirani policijski službenici koji su odgovorni kako za lakše, tako i za teže povrede radnih dužnosti, iz razloga što su bili prekratki rokovi pa predmet ode u zastaru - kazao je ministar Vidović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.