REKACIJA PREDSJEDNICE

Pirc Musar: Neshvatljivo uskraćivanja saglasnosti za održavanje EU izbora u Sarajevu od ministara iz RS

Obaviještena je da se traže načini kako bi slovenačkim državljanima koji žive na teritoriji BiH omogućili da glasaju na evropskim izborima

Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Pixell/ Amir Hamzagić/ATA Images

N. Aj.

4.6.2024

Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar reagirala je na odbijanje saglasnosti za održavanje evropskih izbora u Ambasadi Slovenije u Sarajevu. Naglasila je da je Evropski parlament jedina direktno izabrana institucija u EU te da se poslanici na taj način biraju tek od 1979.

- Izlaskom na izbore mi smo dio odlučivanja o budućem pravcu EU. Stoga je nedopustivo sprečavanje izlaska na izbore. Slovenija je jedna od najaktivnijih zemalja u podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. I u sadašnjem sazivu Evropskog parlamenta uspješno smo pokušali dati BiH evropsku budućnost. Zato žalim zbog neshvatljivog uskraćivanja saglasnosti za održavanje EU izbora u slovenačkoj ambasadi u Sarajevu od ministara iz entiteta RS. Ovakvi potezi dodatno koče evropski napredak ove zemlje i neprihvatljivi su – naglasila je Pirc Mustar.

Dodala je da je obaviještena da se traže načini kako bi slovenačkim državljanima koji žive na teritoriji BiH omogućili da glasaju na evropskim izborima.

- Očekujem da će i BiH poštovati vladavinu prava – zaključila je Pirc Musar.

Ž8 = N. Aj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.