NAJBOLJI SINOVI BIH

Danas se obilježava Dan šehida Grada Zenica

Ovo je kolektivno sjećanje nama, da se generacije i generacije sjećaju šta je bilo u našoj domovini

Predsjednica Organizacije šehida i poginulih boraca Grada Zenica Nihada Husejnović. Fena

FENA

5.6.2024

U organizaciji Muftijstva zeničkog, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca "Zlatni ljiljan" te Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Grada Zenice, ispred spomen-obilježja “Kameni spavač” u tom gradu upriličeno je obilježavanje "Dana šehida grada Zenica".

Tom je prilikom izveden i prigodan vjerski program u kojem su sudjelovali imami Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a predstavnici boračkih organizacija, vlasti i političkih subjekata položili su cvijeće.

-Ovo je kolektivno sjećanje nama, da se generacije i generacije sjećaju šta je bilo u našoj domovini, da su ljudi izgubili živote braneći nas i da bismo mi danas imali slobodu. Najvažnije je institucionalno obilježavanje ovoga dana. Naše individualno obilježavanje bilo čega nekada iščezne, međutim, institucionalno obilježavanje ne iščezne i ono ima kolektivnu svijest, odnosno svi učestvujemo u tome - kazao je glavni imam MIZ Zenica Sumedin ef. Kobilica.

Podsjeća da su s obilježavanjem Dana šehida počeli sinoćnjim vjerskim programom u džematu Arnauti. Upravo je iz tog zeničkog sela, život u proteklom Odbrambeno-oslobodilačkom ratu u BiH izgubio i prvi zenički šehid u redovima Armije Republike BiH Semir Arnaut, koji je poginuo 5. juna 1992. godine, a s njim su tog dana poginula još peterica zeničkih šehida.

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju “Kameni spavač”, delegacije će danas obići i šehidsko mezarje u Džematu Arnauti, gdje je ukopan i prvi šehid grada Zenica te će obići i majku rahmetli Semira Arnauta, Muneveru.

Predsjednica Organizacije šehida i poginulih boraca Grada Zenica Nihada Husejnović podsjetila je kako su na spomen-obilježju “Kameni spavač” ispisana imena 924 zenička šehida, ali i da je jedno ime nenamjerno izostavljeno s tog spiska koji je ugraviran na velikim staklenim plohama tog obilježja.

Ona je također izrazila svje nezadovoljstvo činjenicom da su staklene plohe na ovom spomen-obilježju “razbijene kamenom”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.