KONFERENCIJA

Muškarci kao ključni akteri rodne ravnopravnosti u politici i u sprečavanju nasilja nad ženama

Misija OSCE-a u BiH smatra da je eliminisanje nasilja nad ženama cilj koji izlazi izvan granica političke ili stranačke pripadnosti

Okončanje nasilja nad ženama - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
FENA

5.6.2024

Okončanje nasilja nad ženama podiže stepen sigurnosti društva u cjelini i riječ je o velikoj odgovornosti, jer svi znaju da prosperitetno društvo nije moguće bez sigurnosti svih žena, rečeno je to na konferenciji "Transformisanje politike: muškarci kao ključni akteri rodne ravnopravnosti u politici i u sprečavanju nasilja nad ženama" koja se danas i sutra održava u Sarajevu u organizaciji Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Konferencija je okupila više od 70 učesnika, uključujući parlamentarne zastupnike, lidere političkih stranaka te predstavnike vladinih agencija i organizacija civilnog društva iz jugoistočne Evrope.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Thomas Busch kazao je da je cilj da uključe muškarce u politici u osporavanje seksističke prakse i promoviranje učešća žena u politici, čime će biti stvorene pretpostavke za promjenu političke kulture.

Dodao je da će na skupu biti riječi o okončanju nasilja nad ženama, a naročito o vezi između nasilja te vrste i upotrebe malog oružja i lakog naoružanja.

- Misija OSCE-a u BiH smatra da je eliminisanje nasilja nad ženama cilj koji izlazi izvan granica političke ili stranačke pripadnosti. Moramo djelovati na širokom planu, uz angažovanje niza različitih institucija. Uvažavamo potrebu za daljnjim koracima i razumijemo da će bez ujedinjenog djelovanja u borbi protiv nejednakosti, diskriminacije i nasilja, napredak biti ograničen – kazao je.

Također je naglasio da će se Misija OSCE-a nastaviti zalagati za jednaka prava i političku zastupljenost, u skladu s najvišim međunarodnim standardima.

- Spremni smo podržati svako zalaganje u borbi protiv nasilja nad ženama – poručio je zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Thomas Busch.

Šefica Ureda za demokratsku upravu i rodnu ravnopravnost - ODIHR Yulia Netesova kazala je da je ODIHR s ponosom udružio snage s terenskim misijama OSCE-a na zapadnom Balkanu kako bi dao važnost ovoj temi, temi savezništva s muškarcima u zalaganju za rodnu ravnopravnost u politici.

- Puni pristup žena politici i odlučivanju moguć je jedino uz pozitivno zalaganje muškaraca u politici. lako rodne barijere ograničavaju učešće žena u politici, postoje i rodne barijere koje otežavaju učešće muškaraca u ostvarenju rodne ravnopravnosti – kazala je.

Međutim, dodala je da OSCE raspolaže bogatom riznicom najboljih primjera iz prakse, uključujući i primjere iz ove regije. Izrazila je nadu da će ovaj skup ukazati na različite načine skladnog zajedničkog rada muškaraca i žena, u interesu ostvarenja ravnopravnog političkog učešća.

Netes je kazala da je konferencija dio šireg zalaganja za unapređenje pluralizma u društvima, te u konačnici doprinosi većem stepenu stabilnosti demokratskih društava na cjelokupnoj teritoriji OSCE-a.

Cilj konferencije je, kako je rečeno, preispitati postojeće prakse i unaprijediti učešće žena u politici, kao i otvoriti prostor za sveukupnu promjenu načina na koji politika funkcionira. Tokom konferencije održana je i posebna sesija posvećena sprečavanju nasilja nad ženama, s fokusom na povezanost između nasilja nad ženama i upotrebe malog oružja i lakog naoružanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.