ZAMJENIK MINISTRA ODBRANE

Goganović primio delegaciju Inspektorata odbrane Slovenije: Put ka EU i mir nemaju alternativu

Tokom sastanka se razgovaralo i o NATO-ov Inicijativi za izgradnju odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH

Goganović primio delegaciju Inspektorata odbrane Slovenije. MOPBiH

FENA

5.6.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović primio je danas delegaciju Inspektorata odbrane Ministarstva odbrane Republike Slovenije, koju predvodi glavni inspektor odbrane Vojko Obrulj.

Goganović je tokom sastanka istakao da ministarstva odbrane dviju zemalja imaju izuzetno dobru i kontinuiranu saradnju što i današnja posjeta to potvrđuje. Pohvalio je aktivnosti na realizaciji Plana bilateralno-vojne saradnje za 2024. koji ukupno broji 24 zajedničke aktivnosti. Također je pohvalio učešće slovenske vojske u EUFOR-ovoj misiji Althea u BiH, koji doprinosi miru i stabilnosti u BiH, a također i dobru saradnju sa NATO Štabom Sarajevo.

Tokom sastanka se razgovaralo i o NATO-ov Inicijativi za izgradnju odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH, pri čemu je iskazana zahvalnost Republici Sloveniji koja je uključena u projekat DCB.

Goganović je izrazio opredjeljenje MOBiH da će sigurno graditi dobre regionalne odnose, da će nastaviti jačati saradnju u svim oblastima, kao i na polju saradnje generalnih inspektorata. Na kraju je poručio da će odbrambene institucije raditi sve na ispunjavanju uslova ka Evropskoj uniji, te zaključio da put BiH ka Evropskoj uniji i mir nemaju alternativu.

Obrulј prenio je pozdrave ministra i državnog sekretara Republike Slovenije. Istakao je da se saradnja po pitanju inspekcijskih nadzora počela da intenzivira, da generalni inspektorati dvaju ministarstva imaju slične tačke po pitanju obrazovanja inspektora u inspekcijskim školama SAD-a, te izrazio uvjerenje da će inspekcijske službe ojačati saradnju u narednom periodu.

Također je iskazao zahvalnost na pomoći Oružanim snagama BiH koje su pružile pomoć pripadnicima slovenske vojske tokom prošlogodišnjih poplava, istakavši takvu vrstu podrške kao dobar primjer saradnje, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.