TOKOM POSJETE SLOVENIJI

Njemački kancelar Šolc: Gurat ćemo reforme u BiH

Založio se za što skoriji ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU

Njemački kancelar Olaf Šolc. AP/Omar Havana

N. Aj.

27.3.2024

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) ponovno se založio za što skoriji ulazak šest zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju i to tokom posjete Sloveniji.

Ispunjavanje kriterija

Sastao se sa slovenskim premijerom Robertom Golobom, a poslije susreta je naglasio je da datum ulaska u EU ovisi isključivo o ispunjavanju svih kriterija.

- Ne bi trebalo ovisiti ni o čemu drugom. Mislim da je to vrlo važno - rekao je Šolc.

Prema njegovim riječima, Njemačka nastoji smanjiti napetosti među državama zapadnog Balkana kako bi se one fokusirale na bitno - napredak u ispunjavanju kriterija.

Poručio je i da se EU reformama mora pripremiti za proširenje. Posebno je istaknuo učinkovitije procese donošenja odluka u finansijskoj i vanjskoj politici, gdje je trenutno potrebna jednoglasnost država članica.

Šolc se osvrnuo na našu zemlju kazavši da će "konkretno gurati reforme u BiH".

Dobar korak

- Jako sam zahvalan na otvaranju pregovora i na činjenici da sada poduzimamo ovaj korak sa statusom kandidata i svim prilikama koje s njim dolaze. U svakom slučaju, mislim da je ovo vrlo dobar korak i mi nećemo samo stajati i promatrati, nego ćemo i vrlo konkretno pokušati osigurati da se sada poguraju potrebne reforme u BiH. Za sve koji se nadaju članstvu u EU, to nije geopolitički proces odlučivanja, već proces koji je uvijek vezan uz činjenicu da postoje konkretni reformski koraci - rekao je Šolc.

Slovenski premijer Golob se složio s njemačkim premijerom da Evropska unija mora donijeti reforme i pojednostaviti procese donošenja odluka.

- Sastanke Evropskog vijeća prečesto blokira jedna država koja slijedi svoje specifične interese - rekao je Golob.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.