SOCIJALNI RAD

Delić najavio još 300.000 KM za jačanje efikasnosti u radu centara

Omogućava se ubrzavanje procedura izdavanja rješenja za prava koja se ostvaruju po federalnim propisima

Adnan Delić. Fena

D. R.

5.6.2024

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike nastavlja s ispunjavanjem svojih obećanja prema centrima i službama za socijalni rad s ciljem rasterećenja ovih institucija u obavljanju administrativnih poslova. Time se omogućava ubrzavanje procedura izdavanja rješenja za prava koja se ostvaruju po federalnim propisima, uključujući dječiji dodatak, prava civilnih žrtava rata, neratnih invalida, te roditelja djece s invaliditetom koji ostvaruju status roditelja njegovatelja.

Jačanje ljudskih kapaciteta

S ciljem unaprjeđenja rada i efikasnosti centara za socijalni rad, ranije ovog mjeseca Ministarstvo je donijelo odluku o raspodjeli 700.000 KM za jačanje ljudskih kapaciteta ovih centara. Ovim sredstvima nastoji se osloboditi stručno osoblja koje će direktno raditi sa korisnicima, i to kroz angažman dodatnih ljudi koji će raditi na pripremi rješenja, čime se znatno smanjuju administrativne prepreke i ubrzava proces rješavanja pristiglih zahtjeva.

Ministarstvo je danas objavilo da je donesena Odluka kojom se distribuira dodatna podrška od 300.000 KM namijenjena za sufinansiranje potrošnih materijala neophodnih za pripremu i izdavanje rješenja. Ova sredstva će omogućiti centrima za socijalni rad da efikasnije obavljaju administrativne zadatke i fokusiraju se na pružanje neposredne podrške korisnicima.

Prevencija negativnih ponašanja

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić istakao je opredjeljenje Ministarstva da u kontinuitetu pruža podršku centrima i osnažuje ih za njihov primarni posao, a to je prevencija negativnih ponašanja u društvu.

- Naš cilj je da centrima za socijalni rad omogućimo optimalne uslove za rad kako bi mogli brže i efikasnije pružati usluge našim građanima. Kontinuirano ćemo raditi na jačanju kapaciteta ovih institucija jer vjerujemo da su oni nezaobilazni u prevenciji i rješavanju mnogih društvenih problema. Ovim korakom, pokazujemo našu posvećenost unaprjeđenju sistema socijalne zaštite u Federaciji BiH - izjavio je ministar Delić.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ostaje posvećeno unaprjeđenju socijalnih usluga i stvaranju boljih uslova za sve korisnike sistema socijalne zaštite, a spomenuta Odluka je dostupna na linku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.