OSMA U AKTUELNOM MANDATU

Završena sjednica Doma naroda, povučene tri zadnje tačke dnevnog reda

Predlagač zakona o vojnim stanovima, kao i odluke o usvajanju poljoprivredne strategije bila je Federalna vlada

Dom naroda. Fena

FENA

6.6.2024

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, osma u aktuelnom mandatu, završena je povlačenjem triju posljednjih tačaka s dnevnog reda na prijedlog Federalne vlade.

Vlada je to zatražila dok su prethodno trajale dvije uzastopne pauze na ovoj sjednici, prva kraća, tražena od Kluba delegata hrvatskog naroda, a druga dosta duža, koju je inicirao dopredsjedavajući Doma Nezim Alagić.

Povučene tačke dnevnog reda

Povučene tačke dnevnog reda su: Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Drugi projekat podrške zapošljavanju, potom Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke za realiziranje Projekta Gradski prijevoz u Sarajevu – B, kao i Informacija o aktivnostima u postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju vjetroelektrane „Škadimovac“ privrednog društva „RWP Vitorog“ d.o.o. Glamoč.

Ono što je prethodilo navedenom ishodu sjednice bilo je glasanje Doma o Nacrtu kolokvijalno nazvanog zakona o vojnim stanovima (Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova), koji nije dobio većinsku podršku, kao i o predloženoj odluci o usvajanju federalne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2027. godine, za šta također nije bilo većine glasova.

Poljoprivredna strategija

O poljoprivrednoj strategiji je glasano dva puta - prvo elektronskim tajnim izjašnjavanjem delegata, a potom i usmenim izjašnjavanjem tokom zatražene prozivke delegata pojedinačno, što je uobičajena poslovnička mogućnost kada neko izrazi sumnju u ishod prvog, tajnog glasanja.

Predlagač zakona o vojnim stanovima, kao i odluke o usvajanju poljoprivredne strategije bila je Federalna vlada.

Današnje zasjedanje Doma naroda zapravo je bilo nastavak osme redovne sjednice u aktuelnom mandatu, čiji prvi dio je održan 16. maja, kada su većinom glasova prihvaćeni Prijedlog zakona o izmjenama zakona o kontroli cijena, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu, Prijedlog zakona o poduzetničkoj infrastrukturi, kao i Prijedlog zakona o poticaju razvoja male privrede. Prihvaćen je i Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini.

U prvom dijelu 16. maja, sjednica je prekinuta nakon povlačenja iz procedure Nacrta zakona o djelatnosti psihologa u FBiH te je nastavljena danas i potpuno okončana povlačenjem navedenih triju posljednjih tačaka dnevnog reda.

Naredna deveta sjednica Doma sazvana je za 12. juni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.