INICIJATIVE

Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović: Donirane lijekove osloboditi plaćanja PDV-a

Svjedoci smo nedostatka lijekova za onkološke pacijente i ostala teška oboljenja, kaže Gavrankapetanović-Smailbegović

Gavrankapetanović-Smailbegović: Pokreće inicijativu. Facebook

Alen Bajramovic

8.6.2024

Poslanica u Skupštini KS Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović u ponedjeljak će i zvanično pokrenuti inicijativu, kojom će od ministara zdravstva i finansija KS tražiti da Vijeću ministara BiH upute prijedlog da se donirani lijekovi u BiH oslobode obaveze plaćanja PDV-a.

- Svjedoci smo nedostatka lijekova za onkološke pacijente i ostala teška oboljenja, te ogromne borbe tih pacijenata i traženja osnovnog ljudskog prava, a to je pravo na liječenje. U uređenim sistemima, jedan dio problema rješava se kroz donaciju lijekovima. 

Nažalost, kod nas se na donirane lijekove plaća porez, što otežava tu vrstu pomoći našim bolesnicima. Usvajanjem ove inicijative ne bi se značajno umanjio budžet BiH, a imalo bi ogromnu korist za živote i zdravlje naših građana - navodi se u inicijativi.

Od ministra zdravstva KS Enisa Hasanovića ona će tražiti i odgovore šta je poduzeto kako bi se riješio problem nestašice "Metrotrexata", koja traje već dva mjeseca, te kada će biti osigurana biološka terapija za 60 pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.