REAKCIJE

Profesor Enver Kazaz za "Avaz": Sudbina građana RS vezana je za BiH

Taj vašar političkog kiča nije ništa drugo do igra s kosturima koji vire iz ormara srpskog nacionalizma, kazao je Kazaz

Kazaz: Dodik i Vučić su se pokazali kao politički amateri. Avaz

Alen Bajramovic

8.6.2024

Komentirajući sadržaj deklaracije usvojene na današnjem svesrpskom saboru u Beogradu, profesor Filozofskog fakulteta UNSA i politički analitičar Enver Kazaz kaže da je halabuka u organizaciji Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, nakon diplomatskog poraza u Generalnoj skupštini UN-a, svedena na puke deklaracije.

Rezoluciju neće poništiti

- Njima se pokušava “utvrditi” identitet Srba, a pri tome se iznova zaobilazi priča o genocidu, ratnim zločinima i odgovornosti Miloševićevog režima. Taj vašar političkog kiča nije ništa drugo do igra s kosturima koji vire iz ormara srpskog nacionalizma, koji se iznova učvršćuje na takvim sastancima – kaže profesor Kazaz.

On dodaje da ovakvi skupovi predstavljaju bacanje prašine u oči građanima Srbije i RS, jer se na ovaj način prikrivaju porazi srpske politike.

- Oni su svojom interpretacijom Rezolucije o genocidu u Srebrenicu oslobodili Miloševićev režim od moralne i političke odgovornosti za genocid i prenijeli je na čitav srpski narod. Takva interpretacija je Srbe, koji su u 20. vijek ušli sa najbolji simboličkim kapitalom, u 21. vijek uvela sa najgorim simboličkim kapitalom na globalnom planu. 

Dodik i Vučić su se pokazali kao politički amateri i mogu saborovati 1.000 godina, a Rezoluciju neće poništiti. Ona ostaje kao dokument koji potvrđuje genocidni karakter Miloševićevog i Karadžićevog režima – dodaje Kazaz.

Iako Dodik sve češće koristi pojam razdruživanja, takva opcija ne nalazi se u zaključcima sa današnjeg skupa. Kazaz podsjeća da je Dodik došao do zida i da je on poraženi političar.

Nanosi direktnu štetu

- I BiH, i Srbija okružene su NATO-om i on objektivno ne može krenuti ni u kakvo razdruživanje zbog zapadnih zemalja. Svezan je za BiH, sudbina građana RS vezana je za BiH, koju Dodik blokira i tako nanosi direktnu štetu građanima RS, ali i svim građanima ove zemlje. 

On je bomba pod temeljima RS i jedan od najvećih neprijatelja srpskog naroda u praksi, jer ga ekonomski, politički i demografski u potpunosti urušava – ističe Kazaz.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.