MINISTAR PROTIV MINISTRA

Košarac napao Konakovića: "Ovo je plod njegove iskrivljene političke percepcije"

Košarac je istakao da je "Konaković u protestnoj noti iznio isključivo lični stav"

Staša Košarac. Fena

N. H.

11.6.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac oglasio se na društvenim nakon što je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković uputio protestnu notu Crnoj Gori zbog izjave predsjednika Skupštine Andrije Mandića.

Podsjećamo, Mandić je kazao da je "svesrpski sabor skup dviju država".

- Upozorio sam zvanične institucije Crne Gore da je ministar inostranih poslova Elmedin Konaković u protestnoj noti iznio isključivo lični stav, koji se ne može smatrati zvaničnim stavom BiH - napisao je ministar Košarac na društvenim mrežama.

Poručio je da je "u funkciji zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH obavijestio crnogorskog ministra vanjskih poslova da Konakovićeva nota ne predstavlja zvaničan i usaglašen stav Predsjedništva BiH, kao jedinog ustavno nadležnog organa za vođenje vanjske politike, niti Vijeća ministara nadležnog za provođenje politika i odluka BiH".

- Upozorio sam da pisanje i slanje vlastitih političkih stavova u ime BiH predstavlja uzurpaciju i zloupotrebu ovlaštenja ministra inostranih poslova BiH. Konaković je poslao "protestnu notu", jer mu se nije dopao način na koji je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kredibilno i nacionalno odgovorno govorio o nacionalnoj politici srpskog naroda, bez ijedne uvredljive riječi za druge narode - naveo je Košarac.

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH je ocijenio da je to "problem Konakovićeve iskrivljene političke percepcije u kojoj se samo bošnjački politički stavovi mogu smatrati zvaničnim i relevantnim u BiH".

- Realnost je drugačija. U ime koga i na osnovu čega Konaković šalje protestne note, ako za to saglasnost nisu dali nadležni organi u BiH?! Јasno je da to radi jednostrano i mimo Ustava BiH. Njegovi stavovi su isključivo lični i nisu obavezujući za institucije BiH, niti imaju podršku srpskih predstavnika na zajedničkom nivou - naglasio je Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.