KURBAN-BAJRAM

Akcija „Kurbani 2024“ uspješno se realizira na području Muftijstva travničkog

Mjesto podjele 'trećina' uplatiocima kurbana je Elči Ibrahim-pašina medresa

Akcija „Kurbani 2024“ u Travnik - Avaz
Akcija „Kurbani 2024“ u Travnik - Avaz
Akcija „Kurbani 2024“ u Travnik - Avaz
Akcija „Kurbani 2024“ u Travnik - Avaz
Akcija „Kurbani 2024“ u Travnik - Avaz
D. R.

17.6.2024

Akcija „Kurbani 2024“, kroz koju nadležne institucije Islamske zajednice provode organizirani otkup i osiguravaju kurbane za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija u našoj zemlji, uspješno se realizira i na području Muftijstva travničkog.

Drugog dana Kurban-bajrama agencija MINA je pratila realizaciju akcije „Kurbani 2024“ u Travniku, gdje se nalazi nekoliko klaonica. U sistemu u klaonicama je na desetine ljudi, koji brinu o svakom segmentu, od dovoženja životinja, depoa, klanja, do smještaja u rashladne komore. Mjesto podjele 'trećina' uplatiocima kurbana je Elči Ibrahim-pašina medresa.

Konkretna akcija

- Drugi dan Bajrama realizacija akcije je u poodmakloj fazi. Danas se uveliko pripremaju trećine, koje se dijele našim uplatiocima. Posjetili smo nekoliko naših klaonica, u kojima se intenzivno radi. Ovo je konkretna akcija, s konkretnim rezultatima. Sve što Islamska zajednica radi, akcija „Kurbani“ i svi drugi projekti, moraju imati sistem. Ova akcija ima kontinuitet, na ovoj akciji u Islamskoj zajednici rade ljudi koji imaju iskustva i po 30 godina u ovom poslu. Mi odgovorno tvrdimo da ono što nudimo, zadovoljava sve šerijatske standarde i sve veterinatsko-sanitarne norme, u što ste se i sami danas uvjerili - izjavio je voditelj Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice dr. Bilal Memišević.

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović ocijenio je da je akcija „Kurbani“ izuzetno organizovana, te da je vrlo važna kako za Elči Ibrahim-pašinu medresu, tako i da džematlije koje ne mogu žrtvovati kurban u vlastitoj režiji, nego emanet žrtvovanja kurbana daju Islamskoj zajednici.

Odgovorna institucija

- Taj broj džematlija se iz godine u godinu povećava, tako da se obezbijede dovoljne količne mesa za potrebe učenika Medrese. Sve je to dobro organizovano i kvalitetno urađeno. Postoje i komore za duboko zamrzavanje, u kojima meso ne gubi na kvaliteti. Ukoliko bude viška, onda se dio kurbanskog mesa dijeli javnim kuhinjama, bolnicama, vrtićima, i drugim udruženjima koja imaju potrebu za takvom vrstom pomoći - objasnio je muftija Adilović.

Islamska zajednica kao odgovorna institucija izvršenju vjerskog propisa pristupa sistemski. U cjelokupni sistem uvezala je pojedince i institucije kojima ova akcija donosi značajne koristi i dobrobiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.