BOLJI ŽIVOT

Potpisani ugovori za izgradnju infrastrukture u povratničkim mjestima u Stocu

Projekti se realiziraju kroz javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica

S potpisivanja ugovora. Fena

FENA

18.6.2024

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar potpisao je u utorak nekoliko značajnih ugovora s predstavnicima Grada Stolac, Gradskog orkestra Stolac i Doma zdravlja - Uzinovići Stolac.

Stabilna opskrba vodom 

S gradonačelnikom Stoca Stjepanom Boškovićem potpisan je ugovor o izgradnji vodovoda i kanalizacijske mreže prema naselju Uzinovići, projekt uključuje izgradnju moderne vodovodne i kanalizacijske mreže koja će osigurati stabilnu opskrbu vodom i efikasno odvođenje otpadnih voda, sopćeno je iz Federalnog ministarstva za raseljenih osoba i izbjeglica.

- Šarića kuća je centar kulturnih i umjetničkih događaja u Stocu i dobit će novi krov. Ova povijesna građevina igra ključnu ulogu u očuvanju kulturnog naslijeđa grada. Obnova kulturnih spomenika potiče osjećaj pripadnosti i kontinuiteta za povratnike, te doprinosi razvoju kulturnog identiteta lokalne zajednice - poručili su te dodali kako je ugovor, pored ministra Dizdara, potpisao i predsjednik Gradskog orkestra Stolac Džemal Tucaković.

Iz Ministarstva su istaknuli kako realizacija ugovora potpisanog s v.d. direktoricom Doma zdravlja - Uzinovići Azrom Hasić uključuje temeljitu rekonstrukciju dijela objekta Doma zdravlja i nabavku neophodne medicinske opreme (RTG aparata).

- Ovaj Dom zdravlja pruža ključne zdravstvene usluge za tisuće povratnika u Stocu. Poboljšanje zdravstvenih usluga je od presudnog značaja za osiguranje kvaliteta života i dobrobiti povratnika, omogućujući im pristup neophodnoj medicinskoj njezi - naglašeno je u saopćenju.

Projekti se realiziraju kroz javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, što potvrđuje posvećenost Ministarstva unapređenju infrastrukturnih uvjeta i podršci povratnicima.

Od velikog značaja

- Potpisani ugovori su od velikog značaja za povratnike u Stocu. Naš cilj je omogućiti im pristojne uvjete za život, pristup osnovnim uslugama i očuvanje kulturnog naslijeđa. 

Vjerujemo da će ovi projekti značajno doprinijeti održivom razvoju lokalne zajednice i osnažiti povratnike da grade bolju budućnost. Kroz izgradnju i obnovu infrastrukture, očuvanje kulturne baštine, te unapređenje zdravstvenih usluga, ovi projekti će donijeti dugoročne koristi za stanovnike Stoca, a posebno za povratnike koji su se vratili obnoviti svoje živote i zajednice - rekao je ministar Dizdar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.