OBJAŠNJENJE ODLUKE OFAC-A

UNA TV i još šest firmi dobile američke sankcije zbog Dodika: Zbog ovoga su na crnoj listi SAD

Dodik je svoj službeni položaj koristio za gomilanje osobnog bogaćenja kroz firme povezane s njim i Igorom Dodikom

Dodik: Sve povezano s njim. Armin Durgut / Pixsell - Facebook

E. Ć.

18.6.2024

Sjedinjene Američke Države su danas uvele sankcije firmama koje su povezane s Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

Između ostalih, na crnoj listi Američkog ministarstva finansija (OFAC) su televizija UNA i Prointer. Iz Ministarstva finansija SAD je saopćeno da su na listi sankcija dvije osobe - Milenko Čičić i Đorđe Đurić.

- Dodik je svoj službeni položaj koristio za gomilanje osobnog bogaćenja kroz firme povezane s njim i Igorom Dodikom. Na primjer, 2024. Igor i Dodik izvršili su kontrolu nad visokim dužnosnicima vlade Bosne i Hercegovine kako bi manipulirali nacrtom državnog budžeta BiH kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti Prointer ITSS doo Banja Luka Clan Infinity International Group— entitet u mreži—izvan konkurentskog procesa - saopćeno je u obrazloženju sankcija.

Podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E Nelson je rekao da Sjedinjene Države osuđuju Dodikove kontinuirane napore da naruši institucije koje su osigurale mir i stabilnost za Bosnu i Hercegovinu i regiju. Nastavit ćemo da razotkrivamo prevare koje Dodiku i njegovoj porodici omogućavaju da eksploatišu sopstveni narod za ličnu korist.

Isječak proširene liste američkih sankcija. OFAC

Obrazloženje

- Dodik ne samo da pljačka građane BiH svojim koruptivnim ponašanjem, već i ugrožava njihovu sigurnost i sigurnost kroz svoje ponovljene prijetnje da će nastaviti s otcjepljenjem RS od BiH. Dodikova nedavna objava zvanične odluke da predloži “razdvajanje” RS od BiH nastavak je očigledno antidejtonskih aktivnosti i ugrožava mir i stabilnost regiona.

Svojom korupcijskom i secesionističkom retorikom Dodik nastavlja da podriva institucije BiH i obogaćuje svoju porodicu na račun naroda, dodatno rizikujući budućnost BiH u evroatlantskim institucijama.

Kompanije na crnoj listi

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih bh. kompanija: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), i Una World Network d.o.o. (Una).

Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je kompanija za informacione tehnologije (IT) koja posluje u okviru mreže porodice Dodik. 

Uz Prointera i Kalderu, Sirius je poznat u BiH po tome što je dobio unosne vladine ugovore. Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge organizacijama širom vlada RS i BiH, dok Kaldera prvenstveno posluje u sektoru inženjeringa.

- Za mnoge od ovih subjekata, Igor je često uključen u poslovne operacije iza kulisa. Na primjer, u aprilu 2024. Siriusov tadašnji direktor je dao ostavku i Igor je bio uključen u zapošljavanje zamjene.

Igor je na kraju bio odgovoran za osiguranje da svaka kompanija, uključujući Prointer, Sirius i Kaldera, izvrši plaćanja kako bi ispunila svoje finansijske obaveze. Osim toga, Igor je odobrio plan za izmirenje duga Kaldere kod lokalne banke i nakon toga je kredit između Prointera i Kaldere odmah izvršen.

On je također bio uključen u organizaciju sastanka na kojem se razgovaralo o novim ugovorima sa svojim saradnicima i generalnim direktorom Prointera.

Čičić i Đurić

Čičić je generalni direktor Kaldere. U ovoj ulozi, Čičić i generalni menadžer Prointera redovno su izvještavali Igora o poslovnim aktivnostima Kaldere i Prointera. Također je važno napomenuti da Milenko Čičić koji je danas označen kao druga osoba od Milenka Čičića koji je bio jedini vlasnik Kaldere do njenog prodaje Prointeru krajem decembra 2019. godine.

Prointer, Kaldera, Sirius i Čičić su označeni zbog posjedovanja ili kontrolisanja, ili djelovanja ili navodnog djelovanja za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora, osobe čija su sredstva i interesi u sredstvima blokirani.

Đurić je označen zbog materijalne pomoći, sponzorstva ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške Igoru.

Infinity je označen zbog kontrolisanja, ili djelovanja ili navodnog djelovanja za ili u ime, direktno ili indirektno, Djurica, osobe čija su sredstva i interesi u sredstvima blokirani.

- Ova Dodikova mreža često restrukturira korporativno vlasništvo kako bi sakrila umiješanost porodice u kompanije i izbjegla sankcije. Na primjer, Prointer je preuzeo vlasništvo nad Alternativnom Televizijom d.o.o. (ATV) 2021., ali je brzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC odredio ATV 5. januara 2022. u skladu sa E.O. 14033 jer su bili u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika - saopćeno je iz OFAC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.