SVEČANO OTVARANJE

Dan Grada Konjica: Otvoren Muzej potopljenog područja Lisičići na otvorenom

Spremni da čuvamo ono što je naša svetinja, a to je naša prošlost

Dan Grada Konjica. Grad Konjic

FENA

19.6.2024

Svečanim otkrivanjem jednog od pet panela od strane gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića i predsjednika Udruženja građana potopljenog područja Lisičići Hamde Lepare, u povodu Dana grada Konjica otvoren je Muzej potopljenog područja Lisičići na otvorenom.

Na panelima, koji su smješteni uz glavnu saobraćajnicu  kroz naselje i mjesnu plažu, koji su dostupni svim posjetiteljima, prikazani su vrijedni tragovi života na ovom području od neolita pa do potapanja Lisičića 1952. godine, priopćeno je iz Grada Konjica.

- Spremni da čuvamo ono što je naša svetinja, a to je naša prošlost, želimo da imamo svjetliju i bolju budućnost i da naše mlade generacije zajedno sa svima nama znaju koliko je ovo bogatstvo. Ovdje smo gdje su lijepo i sinkronizirano povezane povijest i prirodne ljepote. Na nama je da i jedno i drugo čuvamo i hvala svima koji nam u tome pomažu - kazao je Lepara, zahvalivši se pokrovitelju Gradu Konjicu i svima koji su na bilo koji način podržali realizaciju projekta.

Gradonačelnik Ćatić kaže kako je ovaj jedinstven muzej na otvorenom značajan korak u očuvanju naslijeđa, jer će svim posjetiteljima, a naročito mladima koji često borave ovdje, biti vrijedan podsjetnik da se na ovom prostoru živjelo i djelovalo još u vrijeme neolita i dalje kroz povijest.

- Duboko uvjeren da će mladi sa ovog područja nastaviti aktivnosti koje su počeli prije par godina stariji članovi Udruženja, čestitam organizatorima i koristim priliku da se zahvalim što na ovaj način sudjeluju u obilježavanju Dana Grada Konjica. Gradska uprava Konjic bila je uz Udruženje potopljenog područja Lisičići u svim ranijim aktivnostima. Nastojat ćemo nastaviti taj kontinuitet, kao što to čine vrijedni članovi udruženja unoseći nove ideje i nove sadržaje u uređenju ovog prelijepog naselja na obali Jablaničkog jezera, našeg Konjica i naše Bosne i Hercegovine - kazao je gradonačelnik.

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Džafer Alić je, pohvalivši trud članova Udruženja, izrazio spremnost za podršku u budućim aktivnostima.

- Ovo je jedna mala kocka našeg identiteta, opstojnosti i kontinuiteta na ovim prostorima i svakako da je svaki ovakav događaj važan. Volio bih da sličnih aktivnosti bude još više – zaključio je Alić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.