SJEDNICA U TOKU

Predstavnički dom PSBiH razmatra inicijativu poslanika SDA za smjenu ministra Nenada Nešića

Riječ je o prijedlogu zastupnika SDA

Predstavnički dom PSBiH. Fena

FENA

20.6.2024

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas razmatra Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH - smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, koju su predložili poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Oni su u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveli da je on, gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, "stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke trauma najvišeg intenziteta".

- Posebnu težinu u cijelom ovom slučaju bez presedana ima činjenica da je to učinio s pozicije ministra u Vijeću ministara BiH, koji svojim resorom treba da garantuje sigurnost i mir svim građanima BiH, a ne da raspiruje međunacionalnu mržnju negirajući zločin genocida - naveli su predlagači inicijative.

Također su napomenuli da ovo nije prvi put da Nenad Nešić svojim postupcima i govorom mržnje pokazuje "da nije dostojan funkcije koju obavlja, što nije nepoznato javnosti u BiH, ali jeste do sada najgrublji istup preko kojeg svi oni koji žele da pripadaju civiliziranom dijelu svijeta ne bi smjeli da pređu".

Naveli su i da je Nešić, ovim istupom postao potencijalno i počinilac krivičnog djela propisanog odredbama Krivičnog zakona BiH, za koje je zapriječena kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine.

- Imajući u vidu sve navedeno smatramo da nije prihvatljivo da Nenad Nešić nastavi da vrši funkciju ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH - naveli su poslanici SDA koji su uputili inicijativu za smjenu Nešića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.