ŠEF BH. DIPLOMATIJE

Konaković prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici u Beču

U svom obraćanju Konaković je naveo da se na ovom skupu ne želimo samo prisjetiti prošlosti, već potvrditi našu zajedničku predanost istini i pravdi

Konaković na obilježavanju godišnjice. MVP BiH

E. Ć.

prije 6 dana

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković prisustvovao je večeras u Beču na skupu povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici. 

Događaj, koji je održan ispred palače Epstein u kompleksu Parlamenta Republike Austrije, organizirali su članica Partije zelenih Bedrana Ribo i Udruženje “Consilium Bosniacum”.

U svom obraćanju Konaković je, između ostalog, naveo da se na ovom skupu ne želimo samo prisjetiti prošlosti, već potvrditi našu zajedničku predanost pravdi, istini i pomirenju. Naglasio je izuzetan značaj jednoglasnog usvajanja rezolucije austrijskog Parlamenta u julu 2022. godine, kojom se priznaje genocid u Srebrenici. 

S obilježavanja godišnjice u Beču. MVP BiH

Ocijenio je da se ovom rezolucijom, koju je inicirao Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji ”Consilium Bosniacum“ uz apsolutnu podršku cijelog političkog spektra, naglašava važnost priznavanja historijskih istina kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih zločina. 

- Osvrnuo se i na nedavno usvajanje rezolucije Opće skupštine UN-a kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, te ocijenio da je ta rezolucija, koju podržavaju 84 zemlje, snažna izjava protiv poricanja genocida i poziv na globalno sjećanje i obrazovanje. Poručio je da se na taj način jača uloga međunarodnih sudova u osiguravanju odgovornosti i naglašava važnost borbe protiv nekažnjivosti za tako teške zločine.

Ministar Konaković je nakon skupa razgovarao sa predstavnicima nekoliko udruženja koja uspješno djeluju i okupljaju naše ljude u Republici Austriji. Osvrnuo se tom prilikom na značaj bh. dijaspore te istaknuo da ljudi porijeklom iz naše zemlje predstavljaju važnu sponu između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije kao i da imaju važnu ulogu u afirmaciji naše države - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.