SVJEDOČANSTVO PREŽIVJELIH

U Srebrenici se održava konferencija o presudi Radislavu Krstiću

Cilj konferencije je da okupi studente, akademske radnike i istraživače, te sve zainteresirane za teme pravde, sjećanja i historije

S konferencije u Srebrenici. Memorijalni centar Srebrenica

N. H.

prije 3 dana

Konferencija "Pravda i sjećanje: Refleksije na osuđujuću presudu Radislavu Krstiću" održava se u prostorijama Kulturnog centra u Srebrenici. 

Cilj konferencije je da okupi studente, akademske radnike i istraživače, te sve zainteresirane za teme pravde, sjećanja i historije, kako bi se zajednički razmijenile ideje i refleksije na važnu osuđujuću presudu Radislavu Krstiću. 

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su naveli da ova presuda predstavlja značajan momenat u procesu pravde i suočavanja s prošlošću te je ključna za razumijevanje genocida u Srebrenici.

- Mi smo ovdje danas u svojoj priči i nemamo namjeru pregovarati o svojoj priči, nemamo namjeru tražiti dozvolu ili dopustiti bilo kome da definiše granice našeg iskustva - istakao je u svom govoru direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

Prvi panel se fokusira na svjedočanstva preživjelih genocida u Srebrenici. Preživjeli su podijelili svoja iskustva i kako su oni doživjeli pravdu kroz presudu Radislavu Krstiću. Panel ima za cilj da osnaži glasove preživjelih i istakne važnost njihovih priča u procesu sjećanja.

Fahrudin Muminović je imao nepunih sedam godina kada je zajedno sa svojim ocem odveden na strijeljanje.

- Otac mi je rekao da se sakrijem ispod kreveta, ali su nas našli i izveli vani. Svezali su nam bijele marame oko očiju da ne vidimo kuda nas voze... - ispričao je Muminović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.