UTJECAJ NA OKOLIŠ

Crna Gora i BiH dogovorile ponavljanje ekološke studije za HE Buk Bijela

Sporazum je rezultat zajedničkih nastojanja da se poštuju strogi ekološki standardi

Projektovani izgled HE "Buk bijela". ers.ba

N. H.

prije 2 dana

Pregovori BiH i Crne Gore o projektu hidroelektrane Buk Bijela daju rezultate. U sklopu druge faze svoje mape puta za izlazak iz spora dogovorili su da će se studija utjecaja na okoliš ponoviti, piše portal Green Energy News.

Nakon sastanka koji je vodila stručnjakinja za okoliš Sekretarijata Energetske zajednice Aleksandra Bujaroska, Prekogranična dijaloška grupa Bosne i Hercegovine i Crne Gore postigla je dogovor o drugoj fazi mape puta za projekt hidroelektrane Buk Bijela. Glavna stvar je da će se ponoviti studiju utjecaja na okoliš.

Sporazum je rezultat zajedničkih nastojanja da se poštuju strogi ekološki standardi, saopćili su. Dijaloška grupa će definirati opseg nove studije i vodeći se najnovijim znanstvenim spoznajama, uz sudjelovanje javnosti i nadležnih tijela, te temeljito ispitati sve prekogranične utjecaje, navodi se u saopćenju.

Oba su izaslanstva istaknula napredak postignut u prvoj fazi mape puta. Među najvažnijim zaključcima potvrđeni su rezultati geodetskih ispitivanja i hidroloških mjerenja, uključeni u početne korake u dijalogu, dodaju iz Sekretarijata Energetske zajednice.

Kako se navodi u ovom tekstu, prije tri godine RS i Srbija označile su početak pripremnih radova na hidroelektrani Buk Bijela snage 93 megavata. Dio je planirane Gornjodrinske kaskade koja bi uključivala i hidroelektrane Foča i Paunci.

No, pobunile su se Crna Gora i Federacija BiH. Ranije je već objavljeno da su predstavnici crnogorske vlade izjavili da se HE Buk Bijela može graditi ako ne ugrožava okoliš Crne Gore.

Projekt, prema Green Energy Newsu, jako kasni i trenutno nema građevinskih aktivnosti, stoji u zapisniku sa sastanka.

Međutim, prošle nedjelje, nakon donošenja Odluke o usvajanju Nacrta programa javnih investicija Republike Srpske za period 2025.-2027. godine, Vlada RS saopćila je da su najveća ulaganja u energetiku u ovom razdoblju planirana za HE Buk Bijela.

- U oblasti energetike u naredne dvije godine najveća ulaganja planirana su za projekt Izgradnja HE Buk Bijela u okviru hidroenergetskog sustava Gornja Drina, u iznosu od 375 miliona KM (ukupna vrijednost projekta je 579 miliona KM) - priopćeno je prošlog tjedna iz Vlade RS-a.

Podsjećamo, idejno rješenje za HE Buk Bijela predstavljeno je još 2011. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.