BIZNIS

Vlada FBiH fondovima prepustila kompaniju?!

"Sarajevo-osiguranje" dobilo novi Nadzorni odbor

A. Du.

10.9.2014

Skupština dioničara "Sarajevo-osiguranja" na jučerašnjoj sjednici izabrala je novi Nadzorni odbor ove kompanije u kojoj Vlada FBiH ima 45 posto kapitala. U Nadzorni odbor izabrani su Midhat Kulo, Merima Maslo, Žiga Peljko, Gabrijel Škof i Ibrahim Mehinović.  

Posrijedi dogovor

Zanimljivo je, međutim, da je Vlada FBiH, iako je najveći dioničar, predložila samo dva kandidata, a to su Maslo, šefica kabineta ministra trgovine FBiH Milorada Bahilja (NSRzB), te Kulo, kompromitirani vlasnik preduzeća "Bosnia hoteli i restorani", dok je investicijskim fondovima BIG i "Prof plus", koji imaju 28 posto, prepustila da u NO predloži tri osobe, što je i učinjeno.

papiccengic

Tako je BIG s 23 posto kapitala u NO "Sarajevo-osiguranja" dobio dva člana, jednako kao Vlada FBiH.

Mali dioničari Halil Čengić i Rifat Papić izjavili su na sjednici da sumnjaju da je posrijedi dogovor između Ministarstva finansija FBiH, koje je ovlašteno za "Sarajevo-osiguranje", i navedenih fondova.

Strateške odluke

-Apsurdno je da Vlada, koja ima dvostruko više kapitala u "Sarajevo-osiguranju" od ovih fondova, njima, praktično izručuje kompaniju, jer će oni većinom glasova sada moći donositi sve strateške odluke. Potpuno je opravdana sumnja da je neko ovdje uzeo novac - izjavio je Čengić za "Avaz".

Pokušali smo dobiti i stav ministra finansija FBiH Ante Krajine, no on je tokom jučerašnjeg dana bio nedostupan.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.