BIZNIS

Završena prodaja Kapisa

Kupac njemački ATHABASCA Investment GMBH

A. Kamber

13.1.2015

U ponedjelajk je završena prodaja Tvornice kablova Kapis d.o.o Tomislavgrad. Kupac je njemačka firma  ATHABASCA Investment GMBH iz Eschwege koja je registrirana 11. novembra 2014. godine sa osnivačkim kapitalom od 25.000 eura.

Firma  je uplatila ukupni iznos od 5,5 miliona eura za koliko je na 6. javoj prodaji kupila Kapis koji je posljednjih mjeseci bio u stečaju. Iz navedene firme su rekli da imaju planove nastaviti s proizvodnjom kablova, a da će prijem radnika biti u skladu sa sklopljenim poslovima.

Prema našim saznanjima, iza spomenute njemačke firme stoji domaća Prevent grupa, jedno od najvećih proizvodnih poduzeća u BiH. Stečajna upraviteljica Behija Huseinbegović je učinila sve da Kapis ne prestaje s radom ni u vrijeme stečaja, te  je izjavila da je zadovoljna prodajom.

Kapis je bio prodan i u avgustu prošle godine kupcu iz Banja Luke ali koji nije u zakonskom roku uplatio  traženi iznos pa je prodaja poništena. Napominjemo da je početna cijena Kapisa bila od 28 miliona KM (14 miliona eura), pa upola manja, da bi na kraju bila 5,5 miliona eura.

Tvornica kablova Tomislavgrad je osnovana 1979. godine i dobro je poslovala do rata kad je stala proizvodnja, da bi je  2001.godine  kupio Slovenac Iztok Pikl kad također preko deset godina godina dobro posluje, a potom je prolazila krizne periode i pala pod stečaj.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.