BIZNIS

Povećali izvoz za 70 posto

SINKRO Bh. lider u proizvodnji namještaja uspješno okončao 2014.

D. ZEBA

14.1.2015

Protekla godina za sarajevsku tvornicu namještaja "Sinkro" bila je veoma uspješna. Direktor i osnivač Omar Kuštrić ima mnogo razloga za zadovoljstvo, jer su potpisali brojne ugovore s velikim kupcima širom Evrope, najviše iz Njemačke, Francuske i Austrije.

Jednostavna priča

- Prema svim parametrima, 2014. nam je bila najuspješnija godina od osnivanja 1997. Izvoz smo povećali za 70 posto, zaposlili smo više od 150 novih ljudi, otvorili "Sinkro Benelux" u Belgiji, investirali u novu opremu i mašine... Postali smo prepoznatljiva firma na evropskom tržištu. Ipak, prave stvari tek dolaze - kaže Kuštrić.

omar-kustric

Kuštrić: Prave stvari tek dolaze

Lider u proizvodnji namještaja u našoj zemlji sada ima više od 300 radnika, a zapošljavanje, kako kaže osnivač ove kompanije, jedna im je od glavnih motivacija.

- Zapravo, priča o zapošljavanju relativno je jednostavna. Budući da je BiH malo tržište, neophodno je izvoziti robu. Da bi se moglo izvoziti, mora se pronaći potencijalni kupac, a za to služe sajmovi. A da bi bili ispoštovani kupci, zapošljavaju se novi ljudi - nastavlja Kuštrić.  

Dobar utisak

"Sinkro" će u ovom mjesecu imati štand na najvećem sajmu namještaja na svijetu IMM u njemačkom Kelnu.

- Ovo je prvi put da jedna bosanska firma ima samostalni nastup na tako prestižnoj manifestaciji. Već mjesecima radimo na tome i nadam se da ćemo biti uspješni i ostaviti dobar utisak. Tema našeg štanda je sarajevska Vijećnica. Želja nam je da kroz dizajn štanda istaknemo i naš dijelom austrougarski identitet - ističe ovaj uspješni biznismen.

Monografija Vijećnice

Kuštrić pojašnjava da će na sajmu partnerima poklanjati Monografiju Vijećnice. Autor i urednik je Nedžad Mulaomerović, član tima dizajnera i arhitekata koji su osmislili predstavljanje "Sinkra" u Kelnu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.