BIZNIS

I dalje se nastavlja haos na berzi: Švicarski franak postao jači od eura!

Promjena vrijednosti franka odraziti na kredite u BiH

Autor:A. Vr.

16.1.2015

Nakon što je Centralna banka Švicarske u četvrtak ukinula pravilo o minimalnom kursu, švicarski franak danas je postao jači od eura.

Švicarska centralna banka napustila je trogodišnji minimalni kurs od 1,20 franaka za jedan euro. To znači da franak nije mogao biti vredniji od zadanog iznosa. U toku današnjeg dana franak je blago pao nakon jutarnjeg omjera 0,99 franaka za jedan euro, ali je iza 15 sati ponovo počeo rasti.

Minimalni kurs uveden je za vrijeme precijenjenosti švicarske valute i visokog nivoa nesigurnosti na tržištu, a privremena mjera koja je uvedena 2011. godine štitila je ekonomiju od ozbiljne štete. Izvjesno je da će se promjena vrijednosti franka odraziti na kredite u BiH koji su vezani za švicarsku valutu.

Zašto je Švicarska centralna banka dopustila jačanje?

Razlog napuštanja branjenja kursa je velika potražnja za frankom zadnjih mjeseci. Do povećane potražnje je dovelo slabljenje eura u odnosu na sve ostale najtrgovanije svjetske valute. Budući da je franak praktički bio vezan za euro, zajedno je s eurom slabio u odnosu na sve ostale valute.

Takva situacija nije bila logična budući da je privredna situacija u Švicarskoj relativno dobra pa bi franak trebao jačati. Zbog toga su mnogi investitori, fondovi i špekulanti zadnjih mjeseci kupovali švicarsku valutu i vršili pritisak na Švicarsku centralnu banku, prenose agencije.

Kap koja je prelila čašu vjerovatno je bila naglo slabljenje ruske rublje prije mjesec dana. Mnogi ruski bogataši ali i kompanije pokušali su izvući novac iz Rusije i prebaciti ga na sigurnije mjesto. Idealno financijsko utočište u ovakvim nesigurnim vremenima upravo su švicarske banke te je ruska potražnja za frankom dovela do još većeg pritiska na Švicarsku centralnu banku.

S obzirom na osjetno bolju privrednu situaciju u Švicarskoj nego u privredi unutar eurozone, franak bi dugoročno trebao jačati u odnosu na euro, ali pitanje je koliko još može ojačati nakon ovako naglog pomaka

Pri objavi nenajavljenih vijesti kao što je današnja, financijska tržišta gotovo uvijek pretjerano reagiraju.

Radi toga je moguće da će se u idućim danima franak barem privremeno stabilizirati na razini nekoliko posto slabijoj od trenutne.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da u trenutnoj situaciji bolje ne trgovati frankom na kratki rok, a za srednjoročno i dugoročno trgovanje najbolje je pričekati smirivanje situacije i više informacija koje će u idućim danima objaviti vodeće svjetske banke te Švicarska centralna banka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.