BIZNIS

Karabeg: Prošle godine smo osnovni dionički kapital povećali na 116,17 miliona KM

Direktor "Sberbanke BH" za AVAZ

M.KUNARAC

18.1.2015

Osvrnuti se na  ostvarene rezultate u prošloj  godini, veliko je zadovoljstvo. Učinili smo zaista veliki posao, ostvarili značajan rast u svim segmentima i znatno ojačali našu tržišnu poziciju, kazao je za "Avaz" Edin Karabeg, direktor "Sberbank BH".

Projekt rebrandinga je okončan, koji  je bio  značajan sa aspekta uvođenja i jačanja "Sberbank brenda" u Bosni i Hercegovini.  

- Proširili smo našu poslovnu mrežu i značajno se pozicionirali na tržištima na kojima ranije nismo bili prisutni. Rebrendiranje i širenje poslovne mreže praćeni su ulaganjima finansijskih i drugih resursa, ali ih mi posmatramo sa dugoročnog aspekta kao preduslov za naše buduće poslovne aktivnosti - kazao je Karabeg.

Posebno je istakao da su zadržali kontinuitet proaktivnog pristupa klijentima i sagledavanja njihovih finansijskih potreba kroz više različitih dimenzija. Rezultat toga su proizvodi i usluge koje klijentima  trebaju i koje oni prihvataju i doživljavaju kao svoje. 

Koji sektor je glavni generator rasta u Vašoj banci?

- Nastojimo diverzificirati naš rast podjednako i poslovanju sa stanovništvom i poduzetnicima, ali i u poslovanju s pravnim licima. Tržište nas prepoznaje kao pouzdanog partnera, na kojeg se moguće osloniti. U prilog ovome govori i činjenica da smo u većem ili manjem obimu bili uključeni u većinu značajnijih transakcija tokom prošle godine u Corporate poslovanju, na šta smo posebno ponosni. Trudimo se biti finansijski servis privredi koja je zadnje vrijeme pomalo zapostavljena i bez dovoljno snažne finansijske podrške. Ovaj trud privrednici prepoznaju jer broj naših klijenata svakodnevno raste.   

Koliko je porastao kapital banke u odnosu na posljednje dvije, tri godine i da li ste zadovoljni?

- Mi se trudimo rasti u svim segmentima, pa tako i kroz jačanje kapitalne adekvatnosti. Prošle godine smo osnovni dionički kapital povećali sa 86,78 miliona KM na 116,17 miliona KM, što je povećanje gotovo 34, kapitalna adekvatnost trenutno iznosi 16,6 posto, je dosta više od zakonski propisanih 12 posto.

Imate li informaciju da li se tokom 2014. smanjio omjer nekvalitetnih kredita?

- Nekvalitetni krediti su jedan od ključnih problema s kojima se bh. bankarski sektor suočava. Njihova trenutna visina, ali i stopa rasta tokom protekle godine direktni su pokazatelj situacije na tržištu. Mi svakodnevno partimo kretanje stope NPL, kao što to vjerujem rade i ostale bankarske institucije u BiH. Riziku plasmana posvećujemo posebnu pažnju, a kvalitet portfolija nam je veoma važan. Dodatna činjenica koja nam ide u prilog jeste da je naš portfolio relativno mlad, te da od samog početka poslovanja veliku pažnju posvećujemo ovoj problematici. Naša stopa NPL znatno je manja od tržišnog prosjeka.     

Tokom prošle godine ste napominjali da su povećani depoziti klijenata. Da li ste zadovoljni rastom?

- Drago nam je da su klijenti prepoznali kvalitet naše poslovne strategije i poklonili nam svoje povjerenje povjerivši nam svoje depozite. Naš rast u segmentu depozita bio je više od dvostruko veći nego rast tržišta. Naše iskustvo u kreiranju veoma atraktivnih i funkcionalnih proizvoda u kreditnom segmentu polako implementiramo i u depozitnom segmentu. U toku nam je praznična, novogodišnja akcija štednje, a posebnim kamatnim stopama, ali i posebnim zimskom poklonima za naše najvjernije klijente. Naravno, naše aktivnosti ćemo nastaviti i tokom godine jer želimo klijentima ponuditi što raznovrsniji i konkurentniji izbor, kao što smo to učinili i u kreditnom segmentu.   

Ko je ćete klijentima ponuditi nove kreditne proizvode u 2015. godini?

- Novu godinu smo, kao i prošlu, započeli brzim keš kreditom. Za razliku od prošle godine, ove godine je rok odobrenja još brži. Potrebno je samo dva sata od predaje dokumentacije do prebacivanja sredstava na račun klijenta. Ovo izgleda veoma jednostavno, ali budite uvjereni da iza ovih dva sata stoje zaista unaprijeđeni procesii međusobna koordinacija svih naših odjela uključenih u kreditni proces. Svi ovi zahtjevi trebaju biti primljeni i obrađeni u poslovnici, evaluirani od riska i odobreni u skladu sa kreditnim procedurama. Naravno, ovo je samo prvo u nizu pozitivnih iznenađenja koja pripremamo za naše klijente.   

Širenje poslovne mreže

"Sberbanka BH" u prošloj godini proširila je svoju poslovnu mrežu u segmentu poslovnica, ali i bankomata.

- Cilj koji smo sebi postavili je da uspostavimo optimalnu poslovnu mrežu koja će nam biti osnova za širenje poslovanja. Taj smo cilj i ostvarili otvaranjem sedam novih lokacija  i udvostručavanjem broja bankomata. Nastavit ćemo sa širenjem poslovne mreže, vodeći računa da su poslovnice samo jedan dio distibutivne mreže, odnosno komunikacije klienata sa bankom - kazao je Karabeg. 

Inovacije u poslovanju

Novina u poslovanju ove banke je koncept"Bank@work", odnosno koncept "Vaša banka na Vašem radnom mjestu" koji je krajem prošle godine pokrenut u pilot formi, a koji će intenzivirati tokom ove godine.

- Predstavnici naše banke u okviru ovog projekta vrše organizovanu posjetu određenom pravnom subjektu, prezentiraju mu ponudu banke za tu konkretnu kompaniju, odnosno zaposlenike kompanije i omogućavaju realizaciju značajnog dijela bankarskih poslova, poput otvaranja računa na radnom mjestu klijenta, bez dolaska u banku. Ovaj pristup dobiva na značaju svakodnevno, jer klijenti nemaju puno vremena na raspolaganju, žele završiti  što više posla u što kraćem vremenu, bez puno hodanja, što su sve prednosti ovog koncepta -pojasnio je Karabeg.   

Kupovina na rate bez naknada

Prodaja na rate je sve češća praksa u našoj zemlji, a u "Sberbanci BH" su, rukovodeći se ovim, razvili dva pristupa.

- Prvi je izgradnja mreže trgovaca, naših partnera, kod kojih je moguća kupovina na rate bez kamata i naknada na različite vremenske periode. Ova mreža raste konstantno. Drugi pristup je naša Cash Card, kartica za kupovinu na rate koju smo uveli prošle godine, a koja omogućava našim klijentima, imaocima kartice da kupuju na rate u bilo kojoj trgovini u zemlji i inostranstvu, te na internetu - dodao je naš sagovornik.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.