BIZNIS

Rast samo za ekonomije usmjerene reformama

Rezultati studije Unicredit banke objavljeni u Austriji

T. Lazović (Specijalni izvještač "Dnevnog avaza" iz Beča)

21.1.2015

Ekonomija u Srednjoj i jugoistočnoj Europi tako bi trebalo porasti za 2,5 posto ove godine i za 2,9 posto naredne, dok će brojke za cijelu regiju iznositi 0,2 posto odnosno 2,2 posto, zbog ekonomskog pada u Rusiji, izjavio je danas na press konferenciji u Beču, Gianni Franco Papa, novoizabrani šef UniCreditove divizije za korporativno i investicijsko bankarstvo i direktor divizije SIE na odlasku.

- Ove bi godine naročiti rast trebala ostvariti gospodarstva usmjerena na reforme, dok će države s trajnim strukturnim problemima biti u recesiji – naglasio je predstavljajući studije o bankarskom sektoru u 13 zemalja SIE koju je proveo UniCreditov odjel za strateške analize u SIE.

Kako se navodi u zaključcima u narednom se razdoblju očekuje lagano ubrzavanje rasta kreditiranja u srednjoj i jugoistočnoj Europi, uglavnom zahvaljujući kreditima sektoru poduzeća. Dok će Poljska i Češka nastaviti predvoditi oporavak kreditiranja u srednjoj Europi, Slovenija i Hrvatska mogle bi se do kraja 2015. vratiti blago pozitivnom rastu kreditiranja.

Iako je donedavno rast kreditiranja u regiji srednje i jugoistočne Europe[1] bio slab, analizom kretanja po zemljama postaju uočljivi određeni ohrabrujući trendovi.

- Niža cijena nafte je dvosjekli mač. Iako predstavlja jasno opterećenje za rusku ekonomiju, niža cijena nafte može potaknuti oporavak kupovne moći stanovništva i kompanija u Europi – dodala je Carmelina Carluzzo iz Unicredit banke.

Uzimajući u obzir, kako je rečeno, današnje zahtjevno ekonomsko okruženje koje se brzo mijenja, UniCredit je pokrenuo posebni program CEE 2020 kojim traži nove načine generiranja rasta i stvaranja vrijednosti te razvoja poslovanja s klijentima koje će biti otporno na buduće izazove. Podržavajući strateški plan Grupe za razdoblje od 2013. do 2018. godine cilj je uspostaviti odgovarajuće strukture i procese za zdrav i održiv razvoj divizije SIE.

- Naše podružnice u srednjoj i istočnoj Europi snažno pridonose profitabilnosti UniCredita, s otprilike trećinom. Namjeravamo dodatno ojačati našu vodeću poziciju u regiji SIE, zadržavajući fokus na dostupnosti klijentima i iskorištavanju prednosti naše široke geografske prisutnosti i stručnosti. Kroz protekle smo godine povećali udio na većini tržišta zahvaljujući stalnim ulaganjima dok se naši konkurenti razdužuju, a isto namjeravamo nastaviti i ubuduće – dodao je Papa.

UniCredit je vodeća europska komercijalna banka s jakim korijenima u 17 europskih zemalja. Naša mreža, koja je prisutna na skoro 50 tržišta, uključuje skoro 8.6000 poslovnica i preko 148.000 zaposlenika.

S ukupnom aktivom od 3,8 milijardi KM, kapitalom od 610,4 miliona KM i skoro milion klijenata, Banka upravlja mrežom od 83 poslovnice i pokriva cijeli teritorij Bosne i Hercegovine, zbog čega je UniCredit Bank dostupna svakom klijentu u svakom većem gradu i mjestu BiH.
Nenaplativi kredit ostaju izazov

- U cjelini očekujemo da će bankarski sektor u regiji SIE zadržati profitabilnost u 2015. godini, uz povrat na imovinu usporediv s 2014. godinom, od približno 1,0 posto. Razvoj geopolitičke situacije te promjene u vanjskom okruženju predstavljaju izvor nesigurnosti za naše prognoze. Nenaplativi krediti vjerojatno će i dalje predstavljati izazov u regiji“, smatra Gianni Franco Papa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.