BIZNIS

Cijene zlata premašile 1.300 dolara za uncu prvi put u pet mjeseci

Potražnja za sigurnim utočištima za kapital

Mi.K.

21.1.2015

Cijena zlata na svjetskom tržištu premašila je 1.300 dolara za uncu prvi put od avgusta prošle godine, što se temelji na špekulacijama da će usporavanje globalnog rasta potaknuti središnje banke da povećaju monetarne poticajne mjere, a u takvoj situaciji raste potražnja za sigurnim utočištima za kapital, analiziraju svjetski mediji.

Nakon što dvije godine nisu bili skloni ulagati u zlato, ulagači su se ponovno vratili toj plemenitoj kovini zbog zabrinutosti da rast američke ekonomije neće biti dovoljno da nadoknadi slabosti u drugim inozemnim ekonomijama.

I Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka ovog su mjeseca snizili prognoze rasta globalnog gospodarstva, premda su procjene podignute za američko gospodarstvo. Dužnosnici u Evropi i Aziji pod pritiskom su da preduzmu nove poteze kako bi poduprli gospodarski rast u kontekstu niske inflacije koja je  duže vrijeme ispod ciljane.

"Kapital se usmjerava u sigurna utočišta poput zlata", kazao je Mark To, analitičar u financijskoj grupi Wing Fung.

"Na tržištu je trenutno mnoštvo vijesti koje podupiru rast cijena zlata, uključujući očekivanja nižih stopa globalnog rasta, neizvjesnosti oko toga što će poduzeti Evropska središnja banka (ECB), kao i očekivanja dodatnih monetarnih poticaja širom svijeta", izjavio je on za agenciju Bloomberg.

Cijena zlata za promptne isporuke porasla je za 0,6 posto, na 1.303 dolara za uncu. Prošle sedmice poskupila je za 4,7 posto, najviše od 2013. godine, jer su ulagači tražili sigurno utočište za kapital zbog potresa na valutnim tržištima nakon što je švicarska središnja banka ukinula mjere ograničenja tečaja franka prema euru.

Ove godine cijena zlata je već porasla za 9,8 posto. Sve oči uprte su sada u ECB, a očekuje se da će na sutrašnjem zasjedanju, prvom redovnom mjesečnom zasjedanju u ovoj godini, objaviti programe kupovina imovine i time dodatno oslabiti jedinstvenu evropsku valutu, čiji je tečaj već na najnižem nivou u 11 godina prema dolaru.

U fokusu je i japanska središnja banka Bank of Japan, koja je danas snizila prognoze inflacije i zadržala dosadašnju vrlo blagu monetarnu politiku. U takvoj situaciji cijena unce zlata dosegnula 1.126 eura, najviši stepen od 2013. godine.

Ta plemenita kovina u prošloj je godini pojeftinila 1,4 posto, nakon što joj cijena u 2013. pala za čak 28 posto, što znači da bilježi drugu godinu zaredom pad cijene nakon 2000. godine. Uzlet dionica i poboljšano stanje američkog gospodarstva obeshrabrilo je pojedine ulagače u pogledu ulaganja u zlato.

U međuvremenu, i srebru je također porasla cijena, i to za 1,9 posto, na 18,3327 dolara za uncu, što je njegov najviši nivo od septembra prošle godine.

"Prerano je za utvrditi da je silazni trend kod zlata zaista zaustavljen. Promjena do koje je došlo prošlih mjeseci je da se strah vratio. Neki ulagači kupuju zlato kako bi se zaštitili od neizvjesnosti", kazao je Lance Roberts, analitičar u firmi STA Wealth u Houstonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.