BIZNIS

Vlada Japana donirala 443.005 KM Gradu Mostaru

Na svečanoj ceremoniji u Gradskoj vijećnici

M.KUNARAC

21.1.2015

Vlada Japana odlučila je da dodijeli grant u iznosu 226.505 eura, oko 443.005 KM, Gradu Mostaru za "Projekat obnove sportskog centra u Mostaru za pomirenje u zajednici kroz promociju sporta".

Tim povodom, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki potpisali su ugovor o dodjeli sredstava na svečanoj ceremoniji koja je održana danas u Gradskoj vijećnici.

Partneri projekta

Ceremoniji su prisustvovali i drugi zvaničnici Gradske uprave, kao i predstavnici Sportskog saveza Mostara i članovi Fondacije "Mali most", koji će biti partneri na projektu.

Predmetni grant, koji je osiguran u okviru programa grant podrške za projekte u oblasti kulture, biće utrošen za rekonstrukciju Sportskog centra Kantarevac, kojom je predviđena izgradnja novog klupskog objekta površine 250 metara kvadratnih kao i izgradnja novog fudbalskog terena površine 1.780 metara kvadratnih s vještačkom podlogom.

Dio sredstava biće utrošen za novu rasvjetu fudbalskog terena. Novoobnovljeni objekat Sportskog centra Kantarevac biće sjedište Sportske akademije "Mali most", a čiji je suosnivač Tsuneyasu Miyamoto, bivši kapiten japanske fudbalske reprezentacije.

Akademija će nuditi školu fudbala za djecu, a promovisat će fudbal ne samo kao sport, već i kao edukativno sredstvo koje podstiče integraciju i interkulturni dijalog među mladima u Mostaru. 

Cilj programa

Cilj projekta je promocija integracije mladih kroz sportske i edukativne programe. Ovaj projekat dio je nove inicijative Japanske vlade pod nazivom "Sport za budućnost", koju je premijer Japana Shinzo Abe najavio 2013. godine nakon što je Tokio izabran za domaćina ljetnih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2020. godine.

Cilj ovog programa je promovisanje olimpijskog duha i olimpijskih vrijednosti među pripadnicima svih generacija, uključujući i mlade, za izgradnju bolje budućnosti. U narednom periodu, do 2020. godine, ovaj program obuhvatiće preko 10 miliona ljudi u više od 100 zemalja, uključujući i zemlje u razvoju.

Ambasada Japana u BiH zadovoljna je zbog činjenice da je u mogućnosti da finansira obnovu Sportskog centra Kantarevac, s nadom da će ovaj sportski kompleks ponovo biti mjesto susreta mladih Mostaraca s obje strane rijeke Neretve.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.