BIZNIS

Kusturica: Neto dobit iznosi 10,7 miliona KM

Direktor "Sparkasse banke" za "Avaz"

M. KUNARAC

25.1.2015

Neto dobit "Sparkasse banke" krajem 2014. iznosila je skoro 10,7 miliona maraka, što je za 23 posto više u odnosu na neto dobit iz prethodne godine.

Kazao je to za "Avaz" Sanel Kusturica, direktor ove banke, napomenuvši da su tokom prošle godine bili aktivni u oba sektora, kako u privrednom, tako i u sektoru stanovništva.

- Posebno želim istaknuti da su skoro dvije trećine svih kreditnih plasmana plasirane u sektor privrede, koji je svakako osnovni pokretač ekonomije i zapošljavanja u našoj zemlji – kazao je Kusturica.

Rast depozita

Prema njegovim riječima, kapital banke konstantno je u porastu te je na kraju 2014. iznosio više od 124 miliona KM i, u odnosu na kapital iz prethodne godine, veći je za skoro 9,5 posto.

Depoziti u "Sparkasse banci“, također, kontinuirano rastu velikom brzinom, a to je ono po čemu su u javnosti i najprepoznatljiviji.

- Rast depozita svih klijenata iznosi skoro 14 posto u odnosu na 2013. godinu. Ako posmatramo rast u apsolutnom iznosu, ukupni depoziti porasli su za više od 78 miliona KM. Depoziti stanovništva čine skoro dvije trećine svih depozita u banci, što pokazuje visoku stopu povjerenja fizičkih lica u brend "Sparkasse" - kazao je Kusturica.

Kreditni plasmani

Konstantno unapređujući paletu svojih proizvoda, pa tako i kreditnih, ponuda ove banke vrlo je široka i pokriva sve vrste namjena.

- Upravo smo pokrenuli veliku kampanju pod nazivom "Šparkastično" s akcijskom ponudom nenamjenskih, stambenih i hipotekarnih kredita - kazao je Kusturica.

U razgovoru za naš list Kusturica je kazao da je tokom 2014. omjer nekvalitetnih kredita ostao na istom nivou kao što je bio u 2013. godini.

- S obzirom na to da je na makronivou prisutan trend rasta nekvalitetnih kredita, mi možemo biti vrlo zadovoljni ovim pokazateljem u našoj banci. Omjer nekvalitetnih kredita krajem prošle godine iznosio je 9,57 posto, što je daleko bolje od prosječnog učešća nekvalitetnih kredita na nivou cijelog bankarskog sektora u BiH, koji je na nivou od više od 16 posto – dodao je Kusturica.

Širenje poslovne mreže

"Sparkasse banka" posluje na cijeloj teritoriji BiH, a njene poslovnice postoje u svim značajnijim gradskim centrima širom zemlje.

- Prethodnih godina otvorili smo i dvije nove poslovnice, u Tuzli i Vitezu. U 2015. predvidjeli smo značajno unapređenje i jačanje kapaciteta u Bijeljini, Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu. Na 83 bankomata, koliko ih trenutno imamo, planiramo ugradnju još deset tokom ove godine – kazao je Kusturica.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.