BIZNIS

Austrijski ministar finansija očekuje pad franka

Nakon ukidanja ograničenja kursa franka prema euru

(Mi. K.)

26.1.2015

Švicarska ne može da dopusti da se njena valuta duže vrijeme zadrži na aktuelnom visokom nivou prema euru, jer bi to bilo previše štetno za švajcarsku privredu, ocjenjuje austrijski ministar finansija, Jerg Šeling.

Švicarska narodna banka (SNB) šokirala je prije desetak dana tržišta ukidanjem ograničenja kursa franka prema euru od 1,20 franaka za euro, posle čega je "švicarac" nakratko skočio čak 40 odsto prema zajedničkoj valuti evrozone.

Zbog niskih kamata, krediti u francima bili su neko vrijeme popularni u pojedinim zemljama srednje i istočne Evrope, a aktuelno naglo jačanje švicarske valute zadalo je veliku glavobolju korisnicima takvih kredita u mnogim državama.

Austrija je 2008. zabranila mnoge devizne kredite i njeni su građani manje pogođeni jačanjem franka. Ukidanje minimalnog kursa švicarske valute prema euru, ipak poskupljuje servisiranje dugova za oko 151.000 austrijskih domaćinstava s kreditima u francima, u ukupnoj vrijednosti 29 milijardi eura.

- Za Austrijance koji imaju kredite u francima to znači da se njihov dug povećava za oko 20 do 25 posto - citira list Oesterreić riječi ministra Šelinga.

- Ne vjerujem da će se franak zadržati na aktuelnom visokom nivou na duži rok, jer Švicarska sebi to ne može da priušti. Izvoz previše poskupljuje, a turizam se smanjuje - kazao je austrijski ministar, prema pisanju lista.

Šeling nije naveo kako bi Švicarska po njegovoj procjeni mogla da zaustavi jačanje svoje valute, ali je poručio austrijskim građanima i tijelima lokalne uprave, poput bečkih gradskih vlasti, da bi bilo mudro kada bi prije roka otplatili te kredite i izvukli pouku za budućnost, prenosi Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.