BIZNIS

Zvizdić postavlja kuma na čelo "Željeznica FBiH"?

Ko štima Rešadu Mandži direktorsko mjesto

M. AŠČIĆ

2.2.2015

Rešad Mandžo, izvršni direktor poslova razvoja i investicija u "Željeznicama FBiH", jedan je od najozbiljnijih kandidata za novog generalnog direktora ove državne kompanije, saznaje „Dnevni avaz“. Mandžo za naš list kaže da je i on "čuo da se spominje njegovo ime za navedenu poziciju", ali da o tome ne zna ništa.

- To su za sada sve špekulacije. Ja ne znam uopće ko to predlaže, ali nemam ni ambicije da budem direktor - rekao nam je kratko Mandžo. 

Smjena Puzića

No, Mandžo, inače kum Denisa Zvizdića, SDA mandatara za sastav Vijeća ministara BiH i predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, u najnovijoj podjeli mjesta između SDA, DF-a i HDZ-a BiH na ovoj bi poziciji trebao zamijeniti Nijaza Puzića, koji je prije dvije godine upravo iz SDA prebjegao u SDP kako bi se dočepao ove udobne državne fotelje. 

Puziću je, kako saznajemo, već nagoviješteno da će uskoro biti smijenjen, a da će na njegovo mjesto doći upravo Mandžo, koji već godinama uživa podršku Zvizdića, ali i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji ga i guraju na ovu poziciju.

Mandžo je, također, član Savjeta SDA te višegodišnji uposlenik u ŽFBiH, ali i član brojnih komisija te skupština u državnim kompanijama u Kantonu Sarajevo.

Da je na pomolu priprema za nove smjenu na čelu ŽFBiH, govori i podatak da je Nadzorni odbor ŽFBiH nedavno donio odluku po kojoj generalni direktor ove firme više ne mora imati isključivo završen studij mašinstva ili saobraćaja, nego to može biti kandidat sa završenim studijem nekog drugog tehničkog fakulteta. Indikativno je da je Mandžo inžinjer arhitekture, kao i Zvizdić i Izetbegović (!?).

Širi se hobotnica

Inače, mandatar za sastav Vijeća ministara BiH već je odavno smjestio veliki broj članova svoje porodice i prijatelja na važne pozicije. Između ostalih, njegova tetka Rabija Čampara savjetnica je u MUP-u KS, njegovi rođaci i njeni sinovi Aljoša i Dubravko Čampara su dogradonačelnik i državni tužilac, dok je Dubravkova supruga Maida samozvana predsjednica Konkurencijskog vijeća BiH.  

Kupovao vodokotliće od 500 KM

Mandžo je dovođen u vezu s aferom sa sanacijom i adaptacijom staničnih zgrada i gradnjom perona, za šta je potrošeno 570.000 KM. Riječ je o brojnim nepravilnostima o kojima je već pisao naš list, a tiču se nabavke vodokotlića u vrijednosti od 500 KM te vrata od 4.000 KM. O svemu ovome je resorni ministar prometa Enver Bijedić (SDP) još 2013. godine pisao Tužilaštvu Kantona Sarajevo tražeći da sve bude ispitano. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.