SAOPĆENJE

Zbog poskupljenja električne energije teško je nastaviti proizvodnju

Jednostavno bi proizvodnjom po cijeni od 77 eura po MWh električne energije poslovali s gubitkom, što je neprihvatljivo

"Steelmin" mjesečno troši trenutno oko 20.000 MWh struje

Avaz.ba

14.9.2018

Nakon što je u proteklom periodu, poslije uspješnog probnog rada od tri mjeseca, kompanija „Steelmin BH“ iz Jajca obustavila proizvodnju na dvije do tri sedmice, kako bi izvršili popravku uočenih nedostataka koji su se pojavili nakon testiranja i probnog rada, Uprava kompanije „Steelmin BH“ saopćava:

Remont postrojenja, odnosno otklanjanje uočenih nedostataka tokom prva tri mjeseca probnog rada priveden je kraju i u toku su pripreme za nastavak proizvodnje.

- U međuvremenu vodili smo pregovore s ponuđačima za nabavku električne energije, gdje smo naišli na određene probleme. Od mjeseca maja kada smo startali s proizvodnjom i od kada smo imali kratkoročne ugovore, cijena električne energije drastično je porasla. Planirali smo s najpovoljnijim ponuđačem električne energije sklopiti kvartalni ugovor, odnosno do kraja ove godine. Ali, problem je taj što je struja sa 57 eura po MWh (megawat satu) iz mjeseca maja na tržištu sada poskupjela na gotovo 77 eura po MWh što se može vidjeti na na berzi i internet stranici: HUDEX – Price Movements – izjavio je direktor „Steelmina BH“ Dževad Delić.

To je drastično poskupljenje, pa je ta nova situacija, kako je naveo direktor, fimu dovela u neugodnu poziciju i u situaciju da je neizvjestan nastavak proizvodnje do kraja septembra ili početka oktobra. 

Delić: Ne radi o problemima na koje mi možemo utjecati

- Smatramo važnim obavijestiti javnost da se ne radi o problemima na koje mi možemo utjecati. Jednostavno bi proizvodnjom po cijeni od 77 eura po MWh električne energije poslovali s gubitkom, što je neprihvatljivo. Mi mjesečno trošimo trenutno oko 20.000 MWh struje, pa je razlika od nekih 20 eura po MWh velika u odnosu na start proizvodnje FeSi (ferosilicij) u maju kada je cjena električne energije iznosila 57 €/MWh. Bitno je naglasiti da smo i dalje u stalnim pregovorima sa dobavljačima električne energije i ugovor ćemo napraviti s onim ko nam da najbolju i najpovoljniju ponudu – naglasio je Delić.   

Zbog previsoke cijene stuje još neka postrojenja u BiH obustavila su proizvodnju, kao Aluminiski kombinat Mostar. Kod kompanija koje se bave sličnom djelatnošću, a nastavljaju raditi, za razliku od „Steelmina“ BH drugačija je situacija, jer one imaju dugoročne ugovore, pa promjene cijena ih ne pogađaju.

- Ubuduće će i „Steelmin BH“ sklapati dugoročnije ugovore za nabavku električen energije u odnosu na tekuću godinu, jer nismo bili sigurni kad ćemo početi sa proizvodnjom FeSi tako da nismo ni mogli napraviti takve ugovore. Razlog je jednostavan, vi napravite ugovor i fiksirate datum preuzimanja električne energije, a u slučaju bilo kakvih problema u startu i nemogučnosti preuzimanja ugovorene količine električne energije plačaju se ogromni penali tako da je to mač sa dvije oštrice uvijek i rizik u svjetu biznisa i ovakve proizvodnje gdje struja učestvuje preko 50 posto u cjeni proizvoda FeSi – naglasio je Delić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.