USPJEŠNI

Dvadeset godina tekstilne fabrike “Lađa” u Babićima: Rade za firmu “Meindl” u Bavarskoj

U proširenje prostora, za proizvodnju i nove mašine uloženo oko 400.000 KM

Iz jednog od tri pogona

H. ČALIĆ

8.10.2018

Prije 20 godina inžinjer tekstila Hasib Sarajlić odlučio je, nakon 17 godina rada u “Olimpu” u Gračanici, u rodnim Babićima osnovati firmu iste branše. Krenulo se skromno, s nešto vlastitih i mašinama koje je dobio od prijatelja, koji su ga u osnivanju porodične firme podržali. 

Uspješno plove

I ime firme “Lađa” je interesantno. Naime, legenda kaže da je na stijeni visokoj 692 metra Sijedi krš, nedaleko od Babića, bila halka za privezivanje lađa nekadašnjeg Panonskog mora. A to je bio povod da se i firmi da to ime. I Sarajlić nije pogriješio, “Lađa” uspješno plovi na svom putu. Posla ima, sve što 70 radnica i radnika sašije ide za njemačko, a odatle na sva tržišta EU.

-Sve što proizvedemo plasiramo za njemačkog partnera, firmu “Meindl” u Bavarskoj - kaže vlasnik i generalni direktor Enes Sarajlić.

Uspješna saradnja s “Meindlom” traje 10 godina. Radnici “Lađe” za ovog kupca proizvode nešto što se rijetko viđa u regionu. Radi se o narodnoj nošnji od kože, ukrašenoj motivima. Ovu nošnju Nijemci iz Bavarske sa zadovoljstvom nose svakodnevno, ali i u posebnim prilikama.


Sarajlić: Rijetko se viđa

Ručna izrada

-To je veoma zahtjevna proizvodnja, 50 posto motiva ručno izrađuju naše obučene radnice uz superviziju stručnjaka iz firme našeg kupca koji su ujedno i kontrolori. Pola motiva se radi i mašinski. Nijemci naše odjevne proizvode s narodnim motivima posebno nose za “Oktoberfest”. Mi smo partneri s “Meindlom” kompanijom, koja je osnovana 1683. godine i to nam čini posebno zadovoljstvo. Prije tri godine smo uspostavili i poslovnu saradnju s BMW-om iz Njemačke za koje proizvodimo odijela za motocikliste - ističe na kraju Enes Sarajlić, inače pasionirani bajker, koji kad ima slobodnog vremena, sa suprugom Mevlijom Lelom, sjedne na motocikl i obilazi mnoge krajeve BiH i susjednih zemalja.


Odijela u stilu narodne nošnje

Zadovoljna šefica

U “Lađi” nemaju problema s radnicima, ima ih koliko treba, i svi su iz susjednih naselja Škahovica, Malešići, Piskavica i Gračanica. U firmi 15 godina radi Adnana Kahvedžić. Od radnika je došla do šefa proizvodnje.  

-Ja sam prezadovoljna. U “Lađu” sam došla kada nisam znala ništa, zalagala sam se i napredovala. Imam posao u svom selu, prijevoz do kuće, plaću na vrijeme, ponekad i prije i šta mi više treba - kaže Kahvedžić.

Kahvedžić: Šta mi više treba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.