PODACI

Mlijeko i mliječni proizvodi iz BiH: Za devet mjeseci 2020. godine izvoz iznosio 70,9 miliona KM

Pokrivenost uvoza izvozom u tom periodu bila je 59,7 posto

Mladen Dakić

Većina tog izvoza 2019. godine išla je za Srbiju

Foto: Ilustracija


Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine u devet mjeseci prošle godine iznosio je 70,9 miliona KM, što je za 13,8 posto manje nego u istom periodu 2019., dok je uvoz iznosio 118 miliona KM i manji je za 11,6 posto u odnosu na prva tri kvartala u godini ranije.

Isti period

Pokrivenost uvoza izvozom u tom periodu bila je 59,7 posto, a vanjskotrgovinski deficit mlijeka i mliječnih proizvoda 47,9 miliona KM, navedeno je u analizi Vanjskotrgovinske komore BiH. 

Iz Komore su istakli da je u devet mjeseci lani, u odnosu na isti period 2019. godine, zabilježen rast izvoza mlijeka za 12,2 posto, mlijeka i pavlake, koncentriranog i s dodatnim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje za 17,2 posto, sira i surutke za 9,6, te maslaca i mliječnih namaza za 6,7 pos

Ogroman pad

Ogroman pad izvoza primjećujemo kod tarifnog broja 0403, u koji spadaju mlaćenica, kiselo mlijeko i pavlaka, jogurt, kefir i zakiseljeno mlijeko, s dodatim ili bez dodatog šećera ili drugih zaslađivača i voća, i to za 17,7 miliona KM, navedeno je u analizi. Većina tog izvoza 2019. godine išla je za Srbiju. 

Ključna tržišta

Iz VTK-a BiH su napomenuli da su za mlijeko i mliječne proizvode ključna tržišta Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Kosovo.

Više o:

Mlijeko Izvoz BiH Srbija
NA VRH

Podijeli članak na